Bami is niet gelijk het eerste recept waaraan ik denk wanneer ik ga koken. Desalniettemin dook ik de keuken in om een flinke pan bami te maken.
En dat viel zeker niet tegen! Het stond binnen no-time op tafel, is goedkoop en makkelijk van te voren te maken. Sterker nog, de bami wordt alleen maar lekkerder wanneer die even gestaan heeft.
Een ideaal recept wanneer je voor een groter gezelschap gaat koken of wanneer je een voorraadje voor jezelf in de diepvries wilt bewaren.
Wij aten de bami met cassave en pindasaus. Die maak ik altijd zelf: verwarm wat pindakaas met water, ketjap manis en sambal, roer goed door en klaar is je pindasaus. Daarnaast maakte ik de bami met kipstukjes en tempeh. Door de tempeh krijgt de bami een erg smakelijke structuur. Het is echter niet noodzakelijk, dus je kunt de tempeh ook achterwege laten.
Wil je het jezelf nog iets makkelijker maken? Koop dan kant- en klare nasi/bamikruiden, koop satésaus uit een potje en een gesneden groentemix in plaats van losse groenten. Dan kun je nóg sneller genieten van je bami!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 4-5 mienestjes
- 200 gram vegetarische kipstukjes
- 50 gram tempeh (optioneel)
- 1 courgette
- 4 wortelen of 1/2 winterpeen
- 1 prei
- 100 gram taugé
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 el ketjap manis
- 1 tl sambal
- 1 tl kurkuma
- 1/2 tl komijnpoeder
- 1/2 tl kerriepoeder
- 1/2 tl gemberpoeder
- peper en zout
- boter/olie om in te bakken
Instructies
Maak de bami als volgt:
- Kook de mienestjes in circa 12 minuten gaar, haal ze tijdens het koken even los met een vork.
- Snijd de groenten en tempeh in kleine blokjes. Pers de knoflook en snipper de ui.
- Fruit in een wokpan op hoog vuur in een beetje olie of boter de ui en knoflook aan. Voeg na 3 minuten de tempehblokjes en kipstukjes toe en wok nog zo’n 3 minuten.
- Voeg de groenten en kruiden toe. Wok het geheel 5-10 minuten tot de groenten de voor jou gewenste gaarheid hebben.
- Voeg de sambal en ketjap toe en roer goed door.
- Giet de pan met mienestjes af en voeg de mie toe aan de wokpan. Roer het geheel goed door en laat de bami nog zo’n 3 minuten “rusten” voor je hem serveert.
Eet smakelijk! Je kunt de bami in de diepvries bewaren en opwarmen in de pan of magnetron.
2 comments
Wat doe je met de kipstukjes? En welk merk gebruik je daarvoor? Het recept lijkt me heerlijk!
Bedankt voor je reactie Stef! De kipstukjes waren verdwenen uit het receptuur zag ik haha. Ik heb ze weer toegevoegd. Je voegt ze tegelijkertijd met de blokjes tempeh toe. Je kunt de stukjes kip en tempeh eventueel van te voren nog marineren in ketjap, maar dat hoeft niet, aangezien je daarna alles toch goed mengt met de kruiden, ketjap en sambal. Ik gebruik meestal de kipstukjes van Vivera, maar vind die van de Vegetarische Slager ook erg lekker! 🙂