Het ultieme comfortfood? Een warme, romige en goedgevulde kom soep!
Na een lange werk- of schooldag heb je soms (of nooit) echt geen zin om uitgebreid te koken. Je koopt een kant- en klaar maaltijd, pizzaatje of haalt een bak Chinees. Als vegan zijnde is dit uiteraard nog steeds mogelijk; je haalt een vegan pizza (bijvoorbeeld bij de Lidl), koopt een pasta maaltijd van de Vegetarische Slager of je maakt gewoon een boterham met pindakaas.
Ikzelf verlang vaak toch naar een zelfbereide warme maaltijd. Graag deel mijn favoriet in herfst: pompoensoep!
Simpel, voedzaam én het ziet er allesbehalve saai uit!
Gebruik je liever alles van de pompoen? Dat kan natuurlijk ook, dan gebruik je een “normale” kom, in plaats van de pompoen zelf.

Ingrediënten
Dit recept is voor 1 persoon, maak je de soep voor meerdere personen; haal voor iedereen één pompoen (de kom), verder kun je de ingrediënten opschalen tot de gewenste hoeveelheid.
- 1 pompoen (ter grootte van de gewenste kom)
- 1 mandarijntje (of 1/2 sinaasappel)
- 1/2 winterpeen
- 400 ml groentenbouillon
- 1 uitje
- 1 teen knoflook
- 1/2 rood pepertje
- Zwarte peper
(Optioneel: bosui en geraspte wortel voor de garnering)
Instructies
Zorg ervoor dat je een goed scherp mes, een (soep)ketel en staafmixer bij de hand hebt.
- Snij de ui, peper en winterpeen in stukjes, hak de knoflook fijn en pel het mandarijntje.
- Hak de kop van de pompoen met een scherp mes van de onderkant van de pompoen. Hol de pompoen vervolgens uit met een lepel en/of mes. Verwijder de pitten en hou het vruchtvlees apart.
- Fruit in een ketel het uitje, de peper en knoflook in plantaardige boter aan. Bak de pompoen en wortel even mee.
- Voeg de bouillon toe en doe het mandarijntje erbij.
- Breng het geheel aan de kook en laat gedurende 20 minuten doorkoken.
- Prik met een vork in de pompoen; wanneer je hier makkelijk doorheen komt haal je de pan van het vuur.
- Pureer de soep met een staafmixer. Giet de soep zorgvuldig in de uitgeholde pompoen, deze dient als kom!
Garneer de soep met wat bosui, zwarte peper en geraspte wortel.
Wil je de soep graag wat romiger? Voeg dan op het laatst wat kokosmelk toe 😉