Op vrijwel iedere “standaard” menukaart kun je saté met friet verwachten. Als kind koos ik ook vaak voor deze optie. Een veilige keus, je weet precies wat je kunt verwachten.
Als je me een beetje kent weet je dat ik het leuk vind om juist voor deze standaard opties een veganistisch alternatief te maken. Zo ontstond de tempeh saté met friet.
Dit gerecht is daarvoor heel geschikt.
Sinds ik een airfryer heb ben ik dol op zelfgemaakte friet. Ze worden knapperig van buiten, blijven aardappel vanbinnen en smaken niet zo vet als friet van de frietzaak. Natuurlijk kun je ze ook in de oven bereiden; mijn advies is dan wel om de frietjes vaker te draaien/husselen tussendoor.
Ik weet dat de meningen over tempeh nogal verdeeld zijn. Tempeh heeft een hele typische smaak en structuur. Iets waar je wellicht aan moet wennen. Dit gerecht is daarvoor heel geschikt. De satésaus overheerst en combineert heel goed met de tempeh.
Bij dit gerecht at ik gekookte sperzieboontjes. Je kunt het gerecht ook met een salade serveren of zoetzure komkommer. Wil je het jezelf makkelijker maken? Je kunt een zak friet kopen, kant- en klare satésaus gebruiken, vooraf gemarineerde tempeh; dat is je eigen keuze.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 500 gram kruimige aardappel
- 180 gram tempeh
- 4 el ketjap manis
- 50 gram pindakaas (met stukjes)
- 30 ml kokosmelk (ik gebruik de light variant)
- 1 tl sambal
- 50 ml water
- 2 tl olijfolie
- grof zeezout
- snuf peper
- houten spiesen voor de saté
Instructies
Maak de tempeh sate met friet als volgt:
- Maak de aardappelen (indien nodig) schoon en snijd ze in repen van circa 1/2- 1 cm. Spoel de repen even af onder koud water en doe de repen daarna in een kom met koud water. Laat dit minimaal 45 minuten staan.
- Snijd ondertussen de tempeh in blokken van 1 bij 1 cm. Marineer de tempeh. Maak de marinade van twee eetlepels ketjap. Laat dit marineren.
- Indien je de oven gebruikt; verwarm deze voor op 180 graden Celsius; zet anders de airfryer klaar.
- Na 45 minuten haal je de repen aardappel uit het water. Dep goed droog met een theedoek of keukenpapier. Besprenkel de friet met een theelepel olijfolie; roer goed door. Verdeel vervolgens grof zeezout over de repen; ik houd van zoute friet dus gebruikte zeker een theelepel. (Je kunt helemaal losgaan met specerijen; ik kies bewust voor een neutrale smaak.)
- Bak de friet circa 15 minuten in de aifryer of 20 minuten in de oven op 180 graden Celsius; hussel de friet iedere 5 minuten even om.
- Rijg ondertussen de blokjes tempeh aan de houten spiesen. Bak de tempeh in een hete koekenpan; circa 3 minuten aan iedere zijde. Indien de tempehspies aan de pan blijft plakken; voeg een beetje water of extra olie toe.
- Maak de satésaus; zet een steelpannetje op het vuur en meng de pindakaas met twee eetlepels ketjap, een theelepel sambal, kokosmelk en het water. Blijf roeren en verwarm op laag vuur tot er een egaal mengsel ontstaat.
- Serveer de tempehstokjes met satésaus, de versgebakken friet en groente naar keuze.
Eet smakelijk! Ik deed nog wat gebakken uitjes over de tempeh-saté en serveerde het met gekookte boontjes.