Elke keer wanneer ik een vegan product koop vraag ik me af of het wel “echt” smaakt. Ik hou, anders dan veel vegans, van de smaak van dierlijke producten. Zo kan ik nog steeds hunkeren naar een stukje kip, melkchocolade of glas koemelk.
En ik kan het niet weten; vlees eet ik al een aantal jaar niet meer.
Een plantaardig alternatief is voor mij dan ook vaak een uitkomst! Met mijn omgeving voer ik nog wel eens discussie; het smaakt toch helemaal niet hetzelfde… En ik kan het niet weten; vlees eet ik al een aantal jaar niet meer. Deze discussie voer ik met liefde, maar dan wel graag met mensen die beide varianten (dus ook de plantaardige versie) geprobeerd hebben 😉
Ik daagde mijn vriend uit! Hij staat volledig achter mijn keuze voor het veganisme en eet ‘s avonds (wanneer ik kook) gewoon veganistisch mee. Daarbuiten eet hij wel vlees, vis en andere dierlijke producten.
We deden de test: vegan of niet vegan?
Ik kocht verschillende producten, telkens één plantaardige en één dierlijke variant. Mijn vriend proefde beide varianten; zijn (voor)oordeel? Lees het hieronder!
We begonnen met melkchocolade.
- De vegan variant: “Dit is de normale chocolade. Smaakt prima, echt een melksmaakje.” 7.4
- De niet vegan variant: “Deze is vegan. Iets zoeter en nepper dan die andere.” 6.8
Deze had mijn vriend dus verkeerd geraden, dat hadden we beiden echt niet verwacht! Hoewel je niks aan de chocolade ziet, verwachte ik wel degelijk een groot smaakverschil. Ik kocht de melkchocolade van Maitre Mathis (deze is vegan, gluten- en lactosevrij).
Vervolgens schotelde ik mijn vriend kipfilet voor.
- De vegan variant: “Sowieso de vegan versie, dit lijkt eerder op een plakje kaas… Het ruikt heel chemisch en smaakt een beetje rubberachtig. Niet lekker.” 4.2
- De niet vegan variant: “Dit is echte kipfilet. Je ruikt, ziet en proeft het meteen.” 7.0
Dit had ik wel een beetje zien aankomen. Ik was vroeger ook een kipfilet liefhebber en was zelf ook teleurgesteld na het proeven van de plastic vegan versie. Ik kocht de kipfilet van Quorn. Andere producten van Quorn vind ik wel lekker, maar deze laat ik in het vervolg liggen.
En door; met een high protein yoghurtje!
- De vegan variant: “Dit is de normale versie. Goede textuur en smaak! Het sausje is ook lekker hierin. Ik ben alleen geen yoghurt fan..” 7.0
- De niet vegan variant: “Hm lastig, maar ik blijf bij mijn eerste gedachte, dus dit is de vegan variant. Hij is minder zoet, zelfs wat zurig. Niet heel speciaal verder.” 6.0
En ja hoor! Weer een fout antwoord. Ik had gedacht dat de soja-achtige smaak wel duidelijk te proeven was, maar blijkbaar is dat niet zo. Beide varianten waren High-protein en wat dikker van structuur. Ik kocht protein kwark van de Melkunie en Alpro Go on Mango.
De vierde test deden we met smeerleverworst.
- De vegan variant: “Deze is geloof ik vegan. Hij is wat lichter van kleur, maar verder ruikt en smaakt ie echt heel vlezig!” 8.0
- De niet vegan variant: “Dit is de normale versie. Een bekende smaak, heeft nog net iets meer vleessmaak dan die andere.” 8.5
De vegan Kips smeerleverworst is enorm goed gelukt, dat kunnen we wel stellen! Hij smaakt heel vlezig; ik kan me voorstellen dat je je hierin zelfs kunt vergissen. Beide smeerleverworsten waren van Kips.
Tot slot Mocha Latte!
- De vegan variant: “Ik gok dat deze vegan is. Hij is niet zo zoet en ik vind hem wat waterig. Smaakt verder niet naar sojamelk of andere plantaardige melk.” 6.0
- De niet vegan variant: “Ja dit is de normale. Een stuk zoeter, lekkere koffiesmaak en minder waterig.” 7.5
Ook dit verschil was niet zo groot als verwacht. En natuurlijk ook gewoon een kwestie van smaak. Ik kocht de Mocha Latte van Oatly en de Mocha Latte van DE.
Zo. Nu heb je een eerlijk oordeel, van een vleeseter. Die dus echt wel weet hoe het hoort te smaken. 😉
2 comments
Wat een super tof concept!
Dank je Noor! Er zijn nog zoveel producten om te vergelijken, dus er komt zeker nog een blog 😀