Een soepje kan altijd! Lekker als lunch of als diner met een broodje of salade. Zelf soep maken is echt ontzettend makkelijk en zoveel lekkerder dan een kant-en-klaar versie.
Ik maak vaak soep wanneer ik groenten ‘over’ heb. Een courgette, zoete aardappel, broccoli, uien of (te rijpe) tomaten; je kunt bijna overal soep van maken.
Een krokantje in de soep is wel zo lekker!
Deze soep maakte ik van tomaat, knoflook, ui, een beetje wortel en Italiaanse kruiden. Ondanks dat deze ingrediënten overeen komen met een pastasaus, smaakt deze soep echt naar soep en niet naar vloeibare pastasaus. Iets wat ik zelf heel belangrijk vind bij tomatensaus.
Bij de soep maakte ik knoflookcroutons. Een krokantje in de soep is wel zo lekker! Vers brood, oud brood, wit brood of volkoren; dat maakt voor deze croutons niet uit.
Hieronder lees je hoe je deze maaltijd kunt maken.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de tomatensoep:
- 1 kg trostomaten (circa 10 tomaten)
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook
- 4 wortels (of 1/2 winterpeen)
- 3 takjes verse Italiaanse kruiden (dille, rozemarijn, basilicum, oregano)
- 500 ml water
- 1 blokje groentebouillon
- olijfolie om in te bakken
- snuf peper en suiker
Verzamel voor de croutons:
- 2 sneetjes (oud) brood
- 1 teen knoflook
- 1 el olijfolie
- snuf peper
Instructies
Maak de soep als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius en bekleed de bakplaat met bakpapier of zet een grote ovenschaal klaar.
- Snijd de tomaten in parten, snij de ui en Italiaanse kruiden in stukjes en pers de knoflook. Leg dit geheel op de bakplaat of doe het in de ovenschaal.
- Bak het geheel circa 15 minuten in de oven.
- Kook ondertussen het water en snijd de wortel in stukjes. Zet een pan in het vuur en doe hier een scheutje olijfolie in. Verwarm de wortel en voeg de tomatenmix toe. Verwarm al roerende circa 3 minuten.
- Voeg nu het water en bouillonblokje toe. Laat op laag vuur gedurende 10 minuten koken.
- Mix de soep fijn met een staafmixer.
Maak de knoflookcroutons:
- Pers de knoflook fijn en meng dit met de olijfolie en snuf peper.
- Snijd het brood in blokjes. Doe het brood in een kommetje en schenk hierover de olie met knoflook en peper. Roer goed door, dit gaat het best met je hand, zodat op alle stukjes een beetje olie zit. Verdeel de stukjes over een bakplaat bekleed met bakpapier.
- Waneer de tomaten klaar zijn in de oven, kun je gelijk de croutons bakken. Bak de croutons 10-15 minuten in de oven. Hussel tussentijds even door. Laat de croutons daarna afkoelen, dan worden ze nog krokanter.
Eet smakelijk! Wil je de soep meer vullend maken? Je kunt nog kleine vega balletjes toevoegen. Dan heb je een echte tomatensoep met ballen.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.