Toen ik een jaar geleden op vakantie was in het zonovergoten Griekenland; namelijk Rhodos, waar ook deze foto gemaakt is, at ik nog fetakaas, calamares, scampies, tzatziki en romige mousaka.
Voor ik op vakantie ging was ik wel al een stuk bewuster bezig met plantaardig eten; zo verruilde ik mijn melk voor een plantaardige versie, at ik sojayoghurt, bakte ik met plantaardige boter en koos ik voor vleesvervangers.
Eigenlijk niet met de insteek zó overtuigend vegan te worden.
Buitenshuis at ik daarentegen alles, behalve vlees. Ik at zo nu en dan zelfs nog vis. Toch ging de knop op vakantie helemaal om. Door de beperkte vega(n) opties op Rhodos merkte ik hoeveel er in Nederland al mogelijk is. En daarbij wist ik dat plantaardig eten (veel peulvruchten, groenten, noten, zaden) me helemaal niet tegenstond.
Zodoende besloot ik bij thuiskomst (de tweede week van oktober) veganistisch eten een kans te geven. Eigenlijk niet met de insteek zó overtuigend vegan te worden. Niet alleen eet ik nu al een jaar vegan, maar mijn blog en Instagram zijn een dagelijks onderdeel geworden van mijn leefpatroon. De motivatie om anderen en mezelf te inspireren met vegan recepten is zo groot!
Dus hoe me dit afgelopen jaar bevallen is? Heel erg goed. Ik kan niet zeggen dat ik me veel gezonder, fitter of sterker voel, maar ik voel me wel een stuk fijner nu ik weet dat ik volledig achter dit eetpatroon sta. Daarbij heb ik ontzettend veel nieuwe dingen gegeten en geprobeerd. Nieuwe smaken leren waarderen en mensen ontmoet, die ik anders nooit tegen was gekomen. Leuke gesprekken in horecazaakjes, lieve reacties op mijn blog, een mega-spannende tv-opname en persoonlijk zoveel plezier tijdens het koken, bakken, fotograferen en schrijven.
Dat heeft ervoor gezorgd dat we geen enkel dierlijk product meer in huis hebben.
Hoe zie ik de toekomst? Vegan, dat ten eerste. Op het gebied van voeding streef ik naar een meer wholefood plantbased eetpatroon. Minder bewerkt en meer zelf maken. Verder kies ik steeds bewuster (op alle vlakken) voor plantaardige opties. Sinds een tijdje eet mijn vriend, waarmee ik samenwoon, ook volledig plantaardig. Dat heeft ervoor gezorgd dat we geen enkel dierlijk product meer in huis hebben. Uiteraard hebben we andere voorkeuren, maar we eten tegenwoordig veel samen en dat is fijn!
Wanneer je dit leest heb je waarschijnlijke meerdere blogs op mijn website gelezen of recepten bekeken (en wellicht geprobeerd), daar wil ik je voor bedanken. Ik krijg doorgaans niet veel reacties op mijn blogs, maar kan wel zien dat ze gevonden en gelezen worden. Daar haal ik zoveel motivatie uit. Na een jaar zijn we zo’n 100 recepten/blogs verder, wat mij betreft op naar de volgende 100!