Heb je je ook weleens verbaasd in de Aldi of Lidl? Hoe kan het toch dat sommige producten zo goedkoop en toch kwalitatief goed zijn? Klopt die prijs wel?
Een poosje geleden had ik weer zo’n moment. Ik kocht met Pasen bij de Aldi mijn favoriete plantaardige stol. Dezelfde die er ook altijd met Kerst ligt. Normaal kost hij geloof ik zo’n 2 euro, nu slechts 1 euro. Geen geld voor zo’n hele stol!
Het deeg en de rozijnen zijn aanwezig, maar de amandelspijs is ver te zoeken in de Aldi stol.
De stol is vegan, dus het zal niet alle standaard ingrediënten van een ‘normale’ stol bevatten. Wat zijn eigenlijk de standaard ingrediënten van een stol? Wanneer we het hebben over een traditionele stol kunnen we stellen dat deze standaard bestaat uit deeg, rozijnen en amandelspijs. Het deeg en de rozijnen zijn ook hier aanwezig, maar de amandelspijs is ver te zoeken in de Aldi stol. Deze bestaat namelijk uit spijs gemaakt van sojabonen met een ‘amandelaroma’ zodat de smaak van amandel aanwezig is. Er is echter geen amandel te vinden in dit product. Banketspijs wordt dit genoemd, een goedkopere vervanger voor de traditionele amandelspijs. En dat zien we ook terug op de verpakking: ‘vegan stol gevuld met banketspijs, vruchten en noten’. Doen ze iets wat niet mag? Nee hoor! Het is gewoon een slim trucje dat maar al te vaak wordt toegepast door producenten.
Dan gaan we door met een Aldi plantaardige zuivelvervanger. Begrijp me niet verkeerd; ik doe wekelijks boodschappen bij de Aldi, er is niks ‘mis’ met de producten, maar het is wel leuk om te weten welke verschillen er zitten tussen (vaak) A- en B-merken. Ik koop vaker de ‘soja vanille’ (plantaardig alternatief voor yoghurt) bij de Aldi. De voorzijde van de verpakking, inclusief de zwarte vanillepuntjes op de afbeelding doet vermoeden dat het product gemaakt is met echte vanille. Maar is dat wel zo? Op de achterzijde van de verpakking zien we dan opeens ‘vanillesmaak’ staan. Kijken we naar de ingrediëntenlijst zien we dat het geen vanille betreft, maar gemalen vanille. Dit is dus niet de vanille (merg) zelf, maar de peul (schil) die om de vanille heen zit. Je kunt je afvragen hoeveel smaak dit nog afgeeft, maar het zorgt dus wel voor die zwarte puntjes in de yoghurt, waardoor je als consument denkt dat er heel veel echte vanille in zit. In werkelijkheid zal het aanwezige ‘natuurlijke aroma’ meer zorgen voor de vanillesmaak. Voel je je ook een beetje gefopt?
Nog een leuke, de chocavlokken van de Jumbo. Je denkt misschien ‘choca’, dat zijn dus chocoladevlokken. Maar het heet niet voor niets chocavlokken. Het mag namelijk geen chocolade heten. Voor chocolade- en chocoladeproducten is in het Warenwetbesluit Cacao en Chocolade vastgelegd waar chocolade (puur, melk en wit) en chocoladeproducten aan moeten voldoen. Dit product bevat enkel cacaopoeder (7,5%) en mag daarom geen chocolade heten. De term die je dan vaak ziet, zo ook hier, is ‘cacaofantasie’. Dit is een term voor producten die minder dan 35% cacao bevatten. Een ander voorbeeld hiervan zijn de welbekende ‘koetjesrepen’. Je proeft ook wel dat dit geen echte chocolade is, ook dit product wordt ‘cacaofantasie’ genoemd. Of onze geliefde Hands off Caramel Seasalt reep wordt omschreven als ‘zoetwaren op cacaobasis met hazelnootpasta, karamel en zeezout’ aangezien ook dit geen chocolade mag heten.
Nogmaals, ik koop en eet deze producten vaak en graag. Er is niks mis met dit soort producten, ook wettelijk gezien niet. Zelf vind ik het interessant om te weten. Zo begrijp ik als consument zijnde in sommige gevallen ook beter waar ik die extra’s euro’s voor betaal. Kortom: er staat veel op een etiket; het is geen geheim, maar je moet het wel even weten. 😉