De geur van versgebakken appeltaart ruik ik het liefst iedere dag in huis. Nu gaat het wel wat ver om iedere dag een appeltaart de oven in te schuiven.
Soms wil je gewoon een klein gebakje voor bij de koffie of voor ‘s avonds op de bank tijdens Heel Holland Bakt. Voor een klein gebakje wil je dan weer geen uren in de keuken staan. Een klein, makkelijk gebakje dat je snel kan maken. Precies zo zou ik deze appel-kruimel potjes beschrijven.
Je maakt ze in een handomdraai. Ideaal wanneer je over een uur tóch visite krijgt en niks in huis hebt. Dan kun je ze zelfs lauw-warm serveren (zo zijn ze het lekkerst). De potjes kun je ook als dessert serveren met bol vanille-ijs.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 100 gram tarwe- of volkorenbloem
- 20 gram plantaardige boter (Wajang)
- 2 el sojayoghurt met vanillesmaak
- 10 gram kristalsuiker
- 5 gram basterdsuiker
- 1 grote appel of 2 kleine appeltjes
- 1 el rozijnen
- 1 tl kaneel
- snufje zout
Instructies
Maak de potjes als volgt:
- Verwarm de oven of airfryer voor op circa 180 graden Celsius.
- Schil de appel(s) en snijd in kleine blokjes. Voeg de rozijnen, kaneel en basterdsuiker toe aan de stukjes en meng onder elkaar. Roer daarna ook de vanille sojayoghurt erdoor.
- Meng de bloem met de kristalsuiker en een snufje zout. Snijd de boter in kleine stukjes en kneed de boter met je handen door de bloem. Door met je handen te kneden zal de boter zachter worden. Kneed totdat er grotere kruimels deeg ontstaan.
- Verdeel het appelmengsel over twee kleine ovenpotjes en top af met deegkruimels.
- Bak de potjes circa 15 minuten in de oven totdat de kruimels goudbruin gekleurd zijn.
- Laat de potjes een beetje afkoelen (dan worden de kruimels krokanter).
Geniet ervan! Met een dot slagroom erbij en een kop kruidenthee on the side; zalig!