Heel eerlijk? Ik haal heel vaak inspiratie uit ‘normale’ recepten met dierlijke producten. Want ja, ik kwijl wel bij het zien van warme, gesmolten camembert.
Ik ben zelf niet plantaardig gaan eten omdat ik de smaak, textuur en geur van dierlijke producten niet lekker vind. Nee, integendeel, ik was er dol op. En daarom probeer ik recepten te bedenken die wel degelijk lijken op ‘the real deal’.
Hoe geweldig is het dat wij vegans ook gewoon een borrelbrood met kaas kunnen eten? Serveer ‘m met kerst als borrelhap of voorgerecht, een toprecept om gezellig samen van te smullen!
Ik koos voor een zoete combinatie met dadels en tijm. Je kunt hem ook heerlijk eten met cranberrycompote of appelstroop. Het brood hem ik zelf gebakken, dat zul je zien in het recept. Heb je daar geen zin in of tijd voor kun je dit uiteraard ook kant-en-klaar kopen. Ik zou hem dan wel nog even mee warm afbakken met de kaas.

Ingrediënten
Verzamel de ingrediënten voor het borrelbrood (of koop een kant-en-klare optie):
- 500 gram tarwebloem
- 1 zakje gist (7 gram)
- 250 ml lauwwarm water
- 50 ml olijfolie
- 5 takjes tijm of 2 el gedroogde tijm
- 2 tenen knoflook of 1 el knoflookpoeder
- 1 el zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de ‘camembert’
- 150 gram vegan camembert, deze van Nature & Moi.
- 3 dadels
- 2 takjes tijm
- 3 el rijstsiroop of maple syrop

Instructies
Maak het borrelbrood als volgt:
- Meng de gist met het water, roer het door en laat circa 5 minuten staan.
- Doe de bloem in een kom en voeg hieraan het zout toe en meng door elkaar. Voeg nu het gist-water mengsel toe en kneed circa 10 minuten met je handen tot een deeg.
- Doe een laagje olie in een kom en doe de bal deeg hierin, dek af met een vochtige doek. Laat het deeg op een warme plek 30 minuten staan.
- Snijd de tijm fijn en pers de knoflook. Voeg dit nu toe aan het deeg, kneed niet langer dan nodig. Verdeel het deeg in 8 gelijke bolletjes, laat nogmaals 30 minuten rijzen.
- Leg de bolletjes in een cirkel, laat het midden vrij voor de kaas, bak de bolletjes alvast 15 minuten in de oven.
Ga nu verder met de kaas:
- Snijd de dadels en tijm fijn. Snijd met een mes kleine gleufjes in de kaas en verdeel de stukjes dadels en tijm hierin.
- Stop de kaas nu in het midden van het brood. Besprenkel het geheel met de rijstsiroop/maple syrop en bak nog 10 minuten.
- Serveer het brood gelijk, zodat de kaas warm en een deels gesmolten is.

Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture.