Worteltaart? Taart gemaakt met wortel? Is dat lekker? Proef je de wortel? En is dat dan ook gezond?
Binnen een kwartier stond in de oven (de oven had nèt genoeg tijd om voor te verwarmen) en een halfuur later rook het huis fan-tas-tisch.
Ja, taart met wortel. Ja dat is mega lekker. Nee die wortel herken je niet terug als ‘normale’ wortel. Uh nou ja nee. Even terug naar punt 2. Het is mega lekker! En dat lijkt me voldoende reden om deze super simpele taart te maken.
Ik bakte deze vegan carrot cake letterlijk om 9 uur ‘s avonds. Binnen een kwartier stond in de oven (de oven had nèt genoeg tijd om voor te verwarmen) en een halfuur later rook het huis fan-tas-tisch. Hij kwam zo sponzig de oven uit! Proeven deden we pas een dagje later.
Kortom; wil je een baksel maken dat sowieso lukt en bij iedereen in de smaak zal vallen; worteltaart it is! Ik maakte bewust een simpele variant, zonder noten/rozijnen. Die kun je uiteraard naar wens gewoon toevoegen.
Ps. Deze taart past perfect bij het vooroordeel ‘vegans eten alleen maar wortels toch’. Ideaal om mee te nemen naar die high-tea met vriendinnen, verjaardag op werk of het jaarlijks familiefeestje.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de cake:
- 100 gram zelfrijzend bakmeel
- 100 gram havermeel (of gemalen havermoutvlokken)
- 100 ml olie of gesmolten vet (zonnebloem / kokos)
- 100 ml plantaardige melk (ik gebruikte sojamelk)
- 100 gram geraspte wortel
- 2 tl kaneel
- 2 tl kardemompoeder
- 1 tl gemberpoeder
- 1 tl bakpoeder
- 1 el appelazijn
- 1 tl baking soda
- snuf zout
Verzamel voor de frosting:
- 150 gram poedersuiker
- 80 gram boter (ik gebruikte wajang)
- 2 el citroensap
Instructies
Maak de carrot cake als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet alvast een ingevette springvorm klaar.
- Mix in een kom alle droge ingrediënten, behalve de baking soda, door elkaar.
- Voeg nu de melk, olie/vet hieraan toe en mix opnieuw goed door. Rasp de wortel en voeg ook dit toe aan het beslag. Roer goed door.
- Mix een kommetje de baking soda met de appelazijn; dit gaat schuimen, voeg dit gelijk toe aan het beslag en roer met een spatel kort door (niet langer dan nodig).
- Schep het beslag in de springvorm en bak in circa 30-35 minuten gaar. Laat de cake daarna afkoelen.
Maak de frosting als volgt:
- Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is. Mix het poedersuiker met de boter en citroensap. Je kunt dit met de hand met een garde doen, met een mixer gaat dit echter beter.
- Mix totdat er een gladde frosting ontstaat.
- Wacht tot de cake volledig is afgekoeld. Smeer de frosting op de cake.
Enjoy! Je kunt de cake nog decoreren met geraspte wortel, walnoten of marsepein.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.