Zei iemand onbeperkt sushi? Count me in!
En dan het liefst mijn vroegere favoriet; crispy chicken.
Als vegetariër/vlees-viseter vond ik het heerlijk om sushi te eten. Inmiddels zijn er al meerdere vegan sushi tentjes te vinden, zoals bij Cafe de Ruimte in Amsterdam. Ook bij een normale sushi tent zijn meerdere vegan opties op de kaart te bespeuren (sushi met zoete aardappel, mango, zeewier of tofu).
Laatst maakte ik al een heerlijke sushi bowl met onder andere tempeh, edammeboontjes en sushirijst.
Maar ik wilde ook graag de “echte” sushi maken. En dan het liefst mijn vroegere favoriet; crispy chicken. Kan ik dat veganizen? Oh ja zeker! Bij deze deel ik het recept. Je kunt natuurlijk andere ingrediënten kiezen, neem bijvoorbeeld in plaats van de “kip” gebakken tofu, tempeh, zeewier of zoete aardappel.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 160 gram Sochicken sticks (of andere nep-chicken nuggets)
- 250 gram sushi-rijst
- 300 ml koud water
- 50 ml rijstazijn
- 1/4 mango
- 1/4 komkommer
- 1/2 avocado
- 20 gram zeewier of zeekraal
- 100 gram wortel
- 4 norivellen
- 3 el sojasaus (naar wens)
- 1 tl wasabi (naar wens)
- 1 tl ingelegde gember (naar wens)
Verder heb je een houten rolmatje nodig om de sushi mee te rollen en een kom met koud water.
Instructies
Maak de sushi als volgt:
- Kook de sushi-rijst zoals aangegeven op de verpakking (in 300 ml koud water, 10 min doorkoken, daarna 15 min met de deksel erop laten staan). Zet alvast de marinade klaar; meng 40 ml rijstazijn met een tl suiker en snuf zout.
- Bak de nuggets knapperig in een koekenpan met wat bakboter of bereidt ze in de airfryer. Laat afkoelen en snijd dan in langwerpige reepjes.
- Snijd de komkommer, wortel, avocado en mango in dunne langwerpige reepjes.
- Roer, wanneer de rijst 15 minuten heeft gestaan, gaar en plakkerig is, de marinade door de rijst. Laat afkoelen, je kunt de ketel/pan in een laag (ijs)water zetten, dan koelt het sneller af.
- Leg het matje klaar en neem een norivel. Maak je handen net en pak een handvol sushirijst; verdeel over het norivel, laat de boven- en onderkant vrij (1cm).
- Beleg de rijst in een strook met de ingrediënten. Maak combinaties die jij lekker vindt (bijvoorbeeld mango, kip en komkommer, avocado wortel en zeekraal).
- Rol de sushi voorzichtig met het matje op; knijp de rol op het eind stevig dicht. Snijd de rol in gelijke stukjes (eventueel de zijkanten eraf snijden); herhaal tot de vellen op zijn.
Eet met stokjes en doop de sushi in sojasaus met wat wasabi, eet smakelijk! Restjes? Hiervan kun je nog een heerlijke bowl maken.