Wat is jouw lievelingseten? De mijne by far curry! Knapperige groenten met een (licht) pittige, kruidige saus. Romig en gemaakt van verse kruiden.
Het voordeel van het maken van je eigen currypasta is, is dat je ingrediënten die je minder lekker vindt kunt weglaten.
Het liefst eet ik een gele curry, ik houd erg van de toevoeging van kerrie en merk dat ik te pittige curry niet goed verdraag. Deze mildere variant deel ik daarom graag op mijn blog!
In Sri Lanka at ik de lekkerste curry’s; die zijn natuurlijk lastig te evenaren. Ik vind het vooral leuk om nieuwe combinaties en smaken te ontdekken. Het voordeel van het maken van je eigen currypasta is, is dat je ingrediënten die je minder lekker vindt kunt weglaten.
Geef vooral je eigen draai aan je curry (en currypasta). Ik deed er bijvoorbeeld geen citroengras in, terwijl dat zeker ook lekker in een currypasta is. Eet je liever wat pittiger; doe er dan wat meer rode peper in, nog heter? Voeg dan ook de zaadjes van de peper toe. Hetzelde geldt voor de groenten, experimenteer er vooral mee.
Als basis kun je dit recept gebruiken. Toch geen tijd/zin om zelf je currypasta te maken? Kies dan een kant- en klare variant. Mocht je het wel zelf maken; maak dan een wat grotere portie. Je kunt de pasta invriezen en op een later moment gebruiken. Ideaal!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de currypasta:
- 1/2 rood pepertje
- 2 tenen knoflook
- 1 sjalot
- 1 tl kerriepoeder
- 2 tl kurkuma
- 10 gram verse gember
- 1 tl korianderzaad
- 10 gram kokosrasp
- 1 tl citroensap
- snuf zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de curry:
- 200 gram bloemkoolrijst (of neem normale rijst)
- 200 gram uitgelekte tofu (of kipstukcjes/tempeh)
- 1 stronk paksoi (zoals je deze in de winkel koopt)
- 1 kleine zoete aardappel
- 1rode ui
- 100 gram broccoli (of bimi)
- 100 gram champignons
- 1/4 pakje Alpro soja cuisine of 1/4 blik kokosmelk
- olie om in te bakken
Instructies
Maak de currypasta als volgt:
- Hak de knoflook, snijd de sjalot en rode peper (let op dat je de pitjes niet meeneemt) heel fijn.
- Doe alle ingrediënten in een vijzel en stamp het tot een pasta. Voeg eventueel een klein beetje olie toe om de pasta iets smeuïger te maken.
- Zet de pasta even apart.
Maak de curry als volgt:
- Snipper de ui en snijd alle groenten in blokjes van ongeveer 1 bij1 cm.
- Bak in een wokpan in een vleugje olie de vleesvervanger knapperig; voeg hier een beetje peper en zout aan toe. Haal deze daarna even uit de pan.
- Bak nu in dezelfde (lege) wokpan eerst de rode ui even aan in een beetje olie. Voeg daarna de rest van de groenten mee. Wok de groenten circa 5 minuten op laag vuur.
- Voeg de vleesvervanger en currypasta toe. Indien er voldoende vocht uit de groenten in de pan is gebleven zet je nu een deksel op de wokpan. Laat de groenten circa 10 minuten doorgaren. Roer af en toe even door.
- Kook ondertussen de bloemkoolrijst in circa 4 minuten beetgaar. Giet de rijst af en laat staan met de deksel op de ketel.
- Voeg nu de kokosmelk of Alpro cuisine toe aan de curry. Roer nog even goed door; na 2 minuten is je curry klaar.
Serveer de curry eventueel met een citroentje of wat gehakte amandelen (als extra crunch).