Dadels, heerlijk om zo los te eten, maar ook heel lekker om in een vegan caketaart te verwerken. Het is een feestje geworden!
Deze taart begon eigenlijk met een vrij eenvoudige cake. Toen de cake zo goed uit de oven kwam besloot ik er een echt feestje van de maken; de dadeltaart met gekaramelliseerde macadamia was geboren.
Het leuke aan deze cake is dat je hem ook gewoon simpel kunt houden (zonder de frosting en gekaramelliseerde macadamia).
Ik had een doos dadels waarmee ik niet zo goed wist wat ik wilde maken. Wanneer ik zocht op dadelcake kwam ik bij een aantal raw-bar recepten uit, maar daar ben ik niet zo’n fan van.
Het leuke aan deze cake is dat je hem ook gewoon simpel kunt houden (zonder de frosting en gekaramelliseerde macadamia). Je hebt dan een kruidige cake welke doet denken aan kruidkoek en carrot cake. Kies je wel voor de frosting en gekaramelliseerde macadamia dan heb je gelijk een hele feestelijke taart. Ben je niet zo dol op macadamia? Kies dan voor walnoten of hazelnoten, deze combineren ook goed bij het beslag!
Ik wilde een wat hoger taartje en gebruik daarom een wat kleinere bakvorm dan ‘normaal’. Gebruik je een grotere bakvorm raad ik je aan het receptuur met een kwart te vergroten en de baktijd te verlengen met 5-10 minuten. De frosting is genoeg voor zowel een kleinere als grotere taart (ik hield wat frosting over).


Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de cake:
- 250 gram tarwebloem
- 200 gram medjoul dadels
- 100 gram plantaardige boter (ik gebruik Wajang)
- 75 gram witte kristalsuiker
- 1 potje appelmoes (100gram)
- 50 ml koffie (ik gebruik decafe)
- 100 gram macadamianoten
- 1 tl bakingsoda
- 1 tl bakpoeder
- 1 tl vanillearoma
- 1 tl kaneel
- 1 tl kardemom
- 1 tl zout
Verzamel voor de frosting:
- 400 gram vegan roomkaas (ik gebruik Violife creamy)
- 80 gram plantaardige boter (ik gebruik Wajang)
- 70 gram poedersuiker
- 1 tl citroensap
Verzamel voor de gekaramelliseerde topping:
- 100 ml water
- 100 gram witte kristalsuiker
- handje macadamianoten
Instructies
Maak de cake als volgt:
- Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en zet alvast een ingevette bakvorm klaar. Laat de boter op kamertemperatuur komen. Hak de macadamianoten alvast grof.
- Meng de bakingsoda met de appelmoes en afgekoelde koffie. Laat even staan.
- Ontpit en pureer de dadels (met een staafmixer of in de blender). Voeg hier het appelmoesmengsel en het vanillearoma aan toe en roer even door.
- Mix de boter met de suiker glad met een mixer.
- Zeef in een andere kom de bloem en voeg hier het zout, bakpoeder, gehakte macadamianoten en de specerijen aan toe, meng door elkaar.
- Voeg het bloemmengsel toe aan het botermengsel en voeg ook gelijk het dadelmengsel toe. Schep met een spatel, totdat alles goed gemengd is, maar niet langer dan nodig. Schep het beslag in de taartvorm en bak in 50 minuten gaar. Laat de cake daarna afkoelen.
Maak de frosting als volgt:
- Zorg ervoor dat de boter zacht, maar niet gesmolten is. Doe deze samen met de roomkaas in een mengkom en mix glad, totdat er (bijna) geen klontjes meer zijn. Voeg dan al zevend de poedersuiker en het citroensap toe. Blijf mixen totdat alles een glad geheel is.
- Maak de afgekoelde taart af door de cake doormidden te snijden. Op de onderste helft smeer je de helft van de frosting. Doe de bovenkant er weer op en verdeel de frosting over de bovenkant, smeer uit met een spatel. Decoreer met de gekaramelliseerde macadamianoten.
Maak de gekaramelliseerde topping als volgt:
- Zorg ervoor de macadamianoten klaar liggen en er een kom klaar staat om de karamel in te doen.
- Zet een pannetje op het vuur en verhit hierin de suiker en het water. Breng al roerende aan de kook. Wanneer het geheel kookt laat je het gedurende een aantal minuten op middelhoog vuur doorkoken.
- Blijf bij het pannetje en wacht tot het geheel lichtbruin kleurt. Haal de pan dan van het vuur. Dompel de noten onder in de karamel of spatel de karamel over de noten. Je kunt allerlei vormpjes/draadjes trekken uit de karamel zolang deze nog niet volledig is afgekoeld; maar wees snel.

ENJOY! Je kunt de taart een dag van te voren maken, ik raad je aan de frosting er dan wel pas de dag zelf op te doen.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Vind ik leuk! Ik deel je post in mijn stories en highlight.