Er zijn een aantal momenten geweest, sinds ik vegan eet, waarbij ik twijfels kreeg over mijn overtuigingen. Veganist worden was geen vanzelfsprekendheid voor mij, maar een weloverwogen keuze.
Bij een overdachte keuze hoort ook twijfel. Het feit dat ik een bepaalde weg koos, heeft er niet voor gezorgd dat alle twijfels als sneeuw voor de zon verdwenen. Ik zal mijn twijfels met jullie delen.
- Eieren van je eigen kip. Wat als je zelf kippen zou houden; zou je hun eieren dan ook niet eten? Heel eerlijk, ik vind dit een lastige vraag. Het zou namelijk betekenen dat ik zeker weet dat de kip een goed leven heeft en het ei ongedwongen uit de kip is gekomen. Maar heb ik dat ei nodig? Nee. Het draagt niet bij aan mijn gezondheid en ik mis het eten van eieren niet. Om die reden zou ik er denk ik alsnog voor kiezen om geen eieren te eten.
- Ik leef in een wereld zonder dierenleed en minder milieuproblematiek. Dit klinkt misschien een beetje gek, maar ik hoef nu minder keuzes te maken. Toen ik nog vlees at koos ik bewust voor een bepaalde hoeveelheid, de oorspong van het beest en de “noodzaak” van het eten ervan. Ook verdiepte ik me in de productie wijze van dierlijke producten, had ik zo mijn mening over kiloknallers, een pak melk voor 50 cent en de inhoud van een frikadel. Die mening heb ik nog steeds, alleen sta ik er voor mijn gevoel wat verder vanaf. Ik koop het niet, eet het niet en bereid het niet. Anderzijds zie ik verbeteringen in de dierlijke industrie daardoor ook niet. Kortom; sluit ik mezelf niet gewoon af van sommige problemen? Mijn antwoord is bevredigend, ik lever namelijk wel degelijk een positieve bijdrage: ik vergroot de vraag naar plantaardige producten en verklein de vraag naar dierlijke producten. Toch herinner ik mezelf er geregeld aan dat ik mijn ogen niet moet sluiten.
- Oeps niet vegan; weggooien is zonde. Als je per ongeluk iets gekocht hebt van dierlijke oorspong wat doe je daar dan mee? Simpel; ik geef het weg. Dat is het voordeel van omringd worden door niet-veganisten. Weggooien heb ik nog nooit hoeven doen.
- Vegan eten, niet vegan leven. Oh dus je draagt wel nog leer? En je shampoo dan? Is je make-up wel vegan? Op het moment dat je zegt dat je veganistisch eet weten mensen er opeens heel veel vanaf. Het “vage en lastige gedoe” wordt dan ineens beschreven als “ja dat hoort er ook bij toch”. Ergens ben ik het daar mee eens. Waarom zou je geen dieren willen eten, maar ze vervolgens wel laten sterven voor een paar schoenen om je voeten? Dat is best krom. Maar ik denk dat veranderingen, met name wanneer je wilt dat ze blijvend zijn, tijd en energie kosten. Je moet erin investeren. Een voornemen alleen is (voor mij) niet genoeg. Ik moet kunnen wennen aan het idee, op de hoogte zijn van goede alternatieven en écht weten waarom ik iets doe. En dus begrijp ik dat je een tijd veganistisch kan eten, maar (nog) niet veganistisch leeft. Het een doet het ander niet te niet.
- Vegan voedsel, plastic verpakkingen. Wanneer je na gaat denken over en je gaat verdiepen in de voedingsindustrie kom je tot veel vervelende ontdekkingen. We hebben ontzettend veel plastic verpakkingen, stellen enorm hoge eisen aan ons eten, betalen er (veel te) weinig voor en gooien veel te veel weg. Ik kan er oprecht verdrietig van worden. Maar ook al zitten er veel haken en ogen aan de voedingsindustrie; plantaardig eten is en blijft in het algemeen veel minder belastend voor het milieu (tenzij je alleen maar avocado’s gaat eten). Ik probeer zoveel mogelijk goede initiatieven te steunen die verspilling tegengaan. Neem bijvoorbeeld de too good to go app. ; koop een magic box die gevuld is met eten/drinken dat anders weggegooid zou worden. Of koop de kromkommer soep of buitenbeentjes groenten en fruit. Kies bewust voor producten, als groenten en fruit, welke anders afgekeurd zouden worden. Gebruik boodschappentassen en verszakjes, die je kunt hergebruiken om het gebruik van plastic te verminderen. Vries producten in en speel in op de houdbaarheid. Te rijpe bananen zijn perfect om mee te bakken of bijvoorbeeld deze nicecream van te maken. 😉 Scheid je afval en wees creatief; glazen potjes zijn ideaal om producten in te bewaren!
Zoals je kunt lezen ervaar ik eigenlijk maar weinig stress rondom de dilemma’s. Ze zijn er wel, maar zorgen niet voor onrust of strijd. Hoe denk jij over bovenstaande dilemma’s? Of ervaar jij geen twijfels rondom het veganisme?