Een goede gehaktbal is stevig, krokant gebakken, sappig vanbinnen en laten we eerlijk zijn, vlezig. Een vegan gehaktbal, hoe dan?
Ik ben het type vegan (als er al types zijn) dat de textuur en smaak van vlees nog steeds kan waarderen. Begrijp me niet verkeerd, ik red me prima zonder vlees, maar kan een goede vleesvervanger zeker op prijs stellen.
De balletjes smaakten echter zo goed, dat ik zonde vind niet te dele
Het is voor mij dan ook een kunst recepten te veganizen. Dit recept wilde ik eigenlijk niet posten, aangezien het heel simpel is. De vegan gehaktballetjes smaakten echter zo goed, dat ik zonde vind niet te delen.
Thuis maakte mijn vader altijd de gehaktballen. Ik zie hem nog in de keuken staan draaien. Een rol beschuiten, pot mosterd, kruiden en ketjap manis. Heerlijk vond ik het!
Wij aten deze vegan gehaktballen met aardappeltjes en broccoli. Je kunt ze ook met pasta eten of zo los als snack. Lees vooral even verder hoe je deze makkelijke balletjes zelf kunt maken.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 1 pakje plantaardig vers gehakt (let op: dus geen rulgehakt, ik gebruikte deze)
- 3 beschuiten (de meergranen varianten zijn vaak vegan, daarom zie je ook zaden/pitjes bij mijn gehaktballen)
- 1 el mosterd
- 1 el ketjap manis
- 1/2 zakje kruidenmix voor gehakt
- Olie of bakboter om in te bakken
Instructies
Maak de ballen als volgt:
- Verkruimel de beschuiten tot paneermeel, dit kan met de hand of met een vijzel.
- Doe het gehakt in een kom en voeg de overige ingrediënten, behalve het paneermeel, toe. Kneed met je handen door elkaar, totdat alle ingrediënten goed gemengd zijn. Voeg 2/3 van het paneermeel toe en kneed nogmaals.
- Rol circa 10 gelijke balletjes van het mengsel, rol vervolgens door het overgebleven paneermeel.
- Zet een koekenpan op het vuur met daarin een beetje boter of olie. Wacht tot de pan goed heet is. Bak dan de balletjes op hoog vuur aan alle kanten goudbruin. Bak de balletjes daarna nog circa 3 minuten op iedere zijde op laag vuur, doe de deksel dit keer op de pan.
Eet smakelijk! Wil je graag een beetje jus erbij? Je kunt deze zelf maken of je koopt deze jus, welke geheel plantaardig is!
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel leuk vinden.