Look at them! Ik at ze ooit bij de Vegan Junkfood Bar en toen wist ik al, dit wil ik zelf kunnen maken: crispy garnalen met een chilisausje.
De toko is mijn beste vriend geworden sinds ik plantaardig eet. Niet alleen omdat je er by far de goedkoopste kruiden en specerijen kunt halen, maar ook omdat ze vegan pareltjes verkopen. Een halve vegan kip, dimsums, gyoza’s, allerlei soorten kant-en-klare noodles, vegan sausjes, you name it.
Paneren leek me een uitdaging zonder ei, maar daar vond ik gelukkig de perfecte truc voor!
En dus ook vegan garnalen. Je kunt ze vinden in de diepvries. Eerder roerbakte ik de garnalen in een wokje, ik moet zeggen dat ik ze dan vaak toch wat taai en smakeloos vind. Paneren leek me een uitdaging zonder ei, maar daar vond ik gelukkig de perfecte truc voor!
Wanneer je dit recept gaat maken dienen de garnalen ontdooit te zijn. Ik leg ze meestal gewoon in warm water, zodat ik ze snel kan gebruiken. In de recept gebruik ik paneermeel en een verkruimelde cracker (voor meer textuur), wanneer je panko in huis hebt (ook te koop bij de toko), kun je dat evengoed gebruiken.
Kun je naast onderstaand recept wat meer hulp gebruiken bij dit recept? Of bekijk je de instructies liever in een video? Op Instagram kun je de bijbehorende reel bekijken. Check deze link.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de garnalen:
- 10 ontdooide vegan garnalen
- 200 gram paneermeel
- 1 neutrale cracker (zonder pitten/zaden)
- 100 gram bloem
- 1 tl zout
- 1 tl knoflookpoeder
- 2 el vegan haverspread (ik gebruik deze van oatly)
- 3 el ongezoete sojayoghurt
- 1/2 fles zonnebloemolie om te frituren
Verzamel voor de saus:
- 2 el chilisaus
- 1 el vegan mayonaise
- 1 tl srirasha
- optioneel nog extra chilivlokken
Instructies
Maak de garnalen met chilisaus als volgt:
- Verkruimel in een kom de cracker fijn, maar nog wel iets grover dan het paneermeel en voeg hieraan het paneermeel, de knoflookpoeder en het zout toe. Roer door elkaar.
- Meng in een ander kommetje de spread en sojayoghurt. Doe de bloem in een ander kommetje.
- Dek de ontdooide garnalen droog en haal ze eerst door de bloem, dan door het natte mengsel en tot slot door de kruim. Leg apart op een bordje en herhaal voor iedere garnaal.
- Verhit de zonnebloemolie. Wanneer je denkt dat de zonnebloemolie heet is kun je dit testen met een stukje brood of cracker. Wanneer er kleine belletjes ontstaan rondom het stukje en deze verkleurt is de olie gereed.
- Frituur iedere garnaal circa 2-3 minuten, de garnaal dient goudbruin te kleuren. Laat de garnaal daarna uitlekken op een bord met keukenpapier.
- Maak het dipsausje door alle ingrediënten voor de saus met elkaar te mengen in een kommetje. Serveer bij de garnalen.

Enjoy! Lekker om ze te serveren op een borrelplank of bij zelfgemaakte sushi.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture.