Gehaktballen in tomatensaus; krokant gebakken en lekker zout. Dat kon ik vroeger wel waarderen. Het is inmiddels een aantal jaar geleden dat ik de vleesvariant voor het laatst at. Nooit gedacht dat zelfs hier een vegan optie voor is!
Niet alleen ík vond ze goed gelukt, maar ook mijn vlees-etende vriend. En ja, dat zegt wat!
Ik moet zeggen, het was echt een uitprobeersel. Bij de Albert Heijn kocht verse vegan burgers , welke ik vulde met spinazie en serveerde in een zelfgemaakte tomatensausje. Niet alleen ik vond ze goed gelukt, maar ook mijn vlees-etende vriend. En ja, dat zegt wat!
Vaak krijg ik de indruk dat de meeste vegans de smaak en textuur van vlees niet (meer) kunnen waarderen. Ik kan dat echter wel en ben dan ook enorm blij met alle vleesvervangers. Niet alleen maakt het het vegan-eten voor mijzelf dragelijker, maar het is ook handig wanneer ik samen met of voor anderen kook. Het vlees wordt op die manier niet gemist. Ideaal toch?!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de gehacktballen:
- 2 vegan verse hamburgers van de Albert Heijn
- 2 handjes spinazie
- peper en zout
- bakboter
Verzamel de volgende ingrediënten voor de tomatensaus:
- 3 grote tomaten
- 1 ui
- 1 teen knoflook
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 takje tijm
- peper en zout
Instructies
Maak de gehacktballen:
- Roerbak in een beetje olie de spinazie met wat peper en zout.
- Kneed de burgers tot 7 tot 8 kleine balletjes.
- Duw met je duim een gat in de balletjes en vul het gat met spinazie. Maak er weer een gesloten balletje van (doe er dus niet teveel vulling in).
- Bak de balletjes in een hete koekenpan; bak alle kanten goed aan. Laat de pan met deksel daarna op laag vuur circa 10 minuten staan.
Maak de tomatensaus:
- Snijd de tomaten in blokjes, snipper de ui en pers de knoflook.
- Fruit in een pannetje met olie de knoflook en het uitje aan.
- Voeg vervolgens de kruiden en tomatenstukjes toe.
- Voeg na 5 minuutjes wat water toe (ongeveer 4 eetlepels).
- Laat dit circa 10 minuten op laag vuur pruttelen. Roer goed door en voeg eventueel wat meer water toe als dit nodig is.
- Voeg de gehacktballen toe aan de tomatensaus.
Serveer de gehacktballen in de tomatensaus met rijst, aardappeltjes of puree!