Aardappel, vlees, groente: wie is er niet mee opgegroeid in Nederland? Inmiddels is het vlees nergens meer te bekennen, maar die andere twee zijn nergens heen gegaan.
Nu ben ik niet zo’n gekookte aardappelliefhebber. Ik eet ze veel liever gebakken, gefrituurd, gepureerd of geroosterd. Hasselback aardappelen had ik nog nooit eerder gemaakt. Geen idee zelfs hoe het heette, ik wist alleen hoe het eruit zag.
De hasselback aardappel kent z’n oorsprong in Stockholm; verzonnen in het Hasselback restaurant. Hoe kan het ook anders? Het idee van de aardappel is dat je hem roostert in de oven. Door de lange baktijd worden de aardappels helemaal gaar, je hoeft ze dus niet voor te koken. Dat maakt dit (bij)gerecht niet alleen heel lekker, maar ook makkelijk!
Wij aten er vegan zuurvlees en geroosterde bloemkool bij. Je kunt de aardappels ook serveren met een romige saus, bijvoorbeeld van mayonaise, met knoflook en plantaardige yoghurt. Heerlijk!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 4 middelgrote vast, iets kruimige aardappels
- 20 gram plantaardige vaste boter (ik gebruikte Floraplant)
- 2 tl knoflookpoeder
- 1 tl zout
- 1/2 tl peper
- 1/2 tl paprikapoeder
Instructies
Maak de aardappels als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius of zet de airfryer klaar.
- Laat de boter op kamertemperatuur kom en meng de specerijen erdoor.
- Snijd de aardappels met een scherp mes horizontaal in, laat tussen ieder schijfje circa 1 mm ruimte. Snijd tot driekwart van de aardappel; laat de onderkant aan elkaar vast zitten.
- Smeer de boter op en tussen de aardappelschijfjes. Verdeel de aardappels over het bakrooster en bak in circa 45 minuten gaar en goudbruin. Prik in de onderkant om te zien of de aardappel is.
Eet smakelijk! Om het af te maken kun je nog een bosuitje over de aardappelen snipperen.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden!