Wie jarig is trakteert! Binnenkort mag ik 25 kaarsjes uitblazen, wat een feest.
Een van de leukste dingen aan verjaardagen vind ik het bijbehorend gebak. Een mooi moment om weer eens zelf de keuken in te duiken met een nieuw recept.
Maanzaadcake vind ik altijd erg lekker. De textuur is luchtig, maar heeft wel een bite door de maanzaad. Zelf houd ik enorm van vanille en de kokos geeft een zomerse twist aan deze cake, het zuurtje van de citroen maakt de cake compleet!
Net zoals bij worteltaart heeft men bij maanzaad de verwachting dat het raar/niet lekker is een een zoet recept. Wees daar vooral niet bang voor; de maanzaad past perfect in de cake.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de cake:
- 250 gram bloem (tarwe)
- 130 gram suiker
- 250 ml kokosnootdrink (ik gebruikte die van Alpro)
- 120 ml zonnebloemolie
- 3 eetlepels maanzaad
- 1 vanillestokje (of 1 el vanille-extract of 1 zakje vanillesuiker)
- 2 eetlepels kokosrasp
- sap van een halve citroen
- 1 tl bakpoeder
- 1 el appelazijn
- snuf zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de topping (optioneel):
- 100 gram poedersuiker
- 1 tl citroensap
- 1 el water
- 2 el kokosflakes
Instructies
Maak de cake als volgt:
- Verwarm de oven voor op 200 graden en zet alvast het cakeblik ingevet klaar.
- Snijd het vanillestokje open en schraap met een lepel of mesje de vanille eruit.
- Meng alle droge ingrediënten, behalve het bakpoeder, met elkaar in een kom. Zorg ervoor dat alles goed gemengd is.
- Meng de natte ingrediënten, behalve de appelazijn, met elkaar in een andere kom.
- Meng nu de appelazijn met het bakpoeder; dit gaat schuimen. Voeg het toe aan de natte ingrediënten.
- Spatel vervolgens de twee delen door elkaar. Zorg ervoor dat je een glad beslag krijgt, zonder al te grote klontjes.
- Giet het beslag in de cakevorm.
- Bak de cake circa 50 minuten; prik met een prikker in de cake, komt deze er droog uit, haal dan de cake uit de oven.
- Komt de prikker en nat/kleverig uit, laat de cake dan (voor minstens 5 minuutjes) in de oven.
Maak de cake af met de topping:
- Mix het water en de citroensap met poedersuiker tot een glazuur; wanneer deze te waterig is voeg je extra poedersuiker toe, wanneer het glazuur te dik is voeg je extra water toe (druppeltjes!).
- Verdeel het glazuur over de cake en sprenkel de kokosflakes erover.
Wat een plaatje he?!