Deze bars stonden al zo lang op mijn to-bake lijstje! Sinds kort ben ik ook op Pinterest te vinden en daar kwam ik ze per toeval weer tegen.
Toen ik verder ging zoeken op vegan lemon bars kwam ik wel honderd recepten tegen. Ik vind het altijd leuk om een eigen recept te bedenken/samenstellen, dat maakt het bakken voor mij uitdagend. En op die manier heb ik meteen een nieuw recept voor op mijn blog (tenzij het mislukt natuurlijk).
Ik maakte de bars in de airfryer in plaats van de oven. In de oven stond immers al iets anders te bakken. Je kunt ze in ieder geval ook uit de oven maken, het kan zijn dat de baktijd dan iets afwijkt. Ook maakte ik een kleine variant (4 stukken) (omdat ik een kleine airfryer heb), wil je een grotere portie (9 stukken) maken, verdubbel dan het recept.
Als je me een beetje kent weet je dat ik mijn airfryer zo goed als dagelijks gebruik. Hoe handig dat je er zelfs in kunt bakken! Deze airfryer heb ik zelf; en ben er heel tevreden over.
Je kunt lang van de repen genieten; tot een week. Of doe ze in de vriezer; dan kun je er tot wel drie maanden van genieten.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de bodemlaag:
- 100 gram patentbloem
- 50 gram vloeibare bakboter (of gesmolten kokosvet)
- 30 gram kristalsuiker
- snufje zout
Verzamel de ingrediënten voor de toplaag:
- 40 gram patentbloem
- 30 gram vloeibare bakboter
- 20 gram kristalsuiker
- 10 gram maïszetmeel
- 2 citroenen (schil en sap)
- 1 el poedersuiker
Instructies
Maak de lemon bars als volgt:
- Indien nodig; verwarm de oven of airfryer voor op 180 graden Celsius.
- Mix in een kom de ingrediënten voor de bodemlaag. Kneed tot een korrelig, maar vast deeg.
- Vet een platte bakvorm in of bekleed met een stuk bakpapier. Verdeel hierover het deeg; dit kun je met je handen doen. Zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is.
- Maak nu de toplaag. Pers de citroenen uit en rasp de schil van beide citroenen. Let hierbij op dat je raspt tot het witte gedeelte van de citroen (het witte is nogal bitter en wil je niet in je beslag).
- Mix het bloem, de boter, suiker, citroensap- en rasp en het zetmeel tot een glad en soepel beslag zonder klonten.
- Verdeel het beslag over de bodemlaag. Bak de lemon bars gedurende 20 minuten.
- Controleer tijdens het bakken of de bovenste laag niet te donker kleurt; wanneer dit wel gebeurt kun je de bovenkant afdekken met wat bakpapier (alleen in de oven kan dit).
- Laat afkoelen en snijd daarna in gelijke repen. Serveer met een laagje poedersuiker bovenop.
Enjoy! Je kunt eventueel nog een laagje glazuur toevoegen aan de repen, dat kun je maken met 2el citroensap en 50 gram poedersuiker.