Brood bakken is echt een expertise. En niet een die ik beheers. Hoewel ik koken en bakken heel leuk vind, mag het vooral niet al te veel tijd kosten.
Daar loop ik met brood bakken dan ook vaak tegenaan. Het rijsproces, lange kneden en dan nog de baktijd; het duurt me te lang. Gelukkig vind ik het brood van de bakker/supermarkt ook gewoon heel lekker.
Een collega van mij verdraagt geen gist. Zij eet dus altijd brood zonder gist. Laatst at ze een boterham en het brood zag er zo lekker uit. Zelfgebakken vertelde ze en ze stuurde me het recept door. Hier kun je dit recept vinden. Ik heb het geveganized en het e.e.a. aangepast.
Het zijn stevige, maar toch ook luchtige broden met een heerlijke vulling met gedroogde muesli-vruchten. Deze kocht ik bij Allnuts. Heel handig want het zijn al kleine stukjes en zo hoef je alle vruchten niet los te kopen.
Om te voorkomen dat alle vruchten naar de bodem zakken hussel je ze, voor je ze door het deeg mengt, door een beetje bloem. Op de afbeelding zie je dat ik ronde bollen gemaakt heb, als je de broden wat luchtiger wil raad ik aan ze in een langwerpige vorm te bakken.
Door met het recept!


Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 450 gram tarwebloem
- 400 gram ongezoete sojayoghurt (of sojakwark)
- 50 gram mueslivruchten (mix van gedroogde vruchten)
- 20 gram grove havervlokken
- 1 zakje bakpoeder (=15gram)
- 1 tl zout
- 1 el plantaardige melk
Instructies
Maak de broden als volgt:
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Hussel de mueslivruchten door een beetje bloem en zet apart.
- Zeef de bloem in een kom en voeg hier het bakpoeder en het zout aan toe, meng goed door elkaar.
- Voeg nu de sojayoghurt toe en spatel door de bloem. Wanneer het een beetje vermengd is ga je verder kneden met je handen. Kneed een paar minuten, totdat alles goed gemengd is en er een stevig deeg ontstaan is. Het deeg kan nog een beetje plakkerig zijn.
- Voeg de mueslivruchten toe aan het deeg en kneed nogmaals totdat de vruchten gelijk verdeeld zijn.
- Kneed twee gelijke, langwerpige rollen van het deeg. Leg ze op de bakplaat en maak de bovenkant een beetje vochtig met de plantaardige melk. Besprenkel met de havervlokken.
- Bak de broden in circa 35 minuten gaar. Laat de broden afkoelen voordat je ze aansnijdt.

ENJOY! De boterhammen zijn heerlijk met een laagje plantaardige boter en jam.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Vind ik leuk! Ik deel je post in mijn stories en highlight.