Als tussendoortje mee naar school, wat zoets na een paar hartige boterhammen of als “koekje” bij de koffie; een plakje ontbijtkoek is altijd lekker!
Het allerliefst eet ik het met een goede laag boter en een plak kaas. Beide plantaardig natuurlijk.
Gek genoeg vond ik online veel recepten waar wel ei in moest.
De “gewone” ontbijtkoek van Peijenburg is helemaal vegan. Ik was blij verrast toen ik dit ontdekte! De ontbijtkoek van een aantal huismerken, waaronder AH, is volgens mij ook vegan. Persoonlijk vind ik de gekochte ontbijtkoek erg lekker, maar zelfgemaakt is meestal nóg lekkerder.
Gek genoeg vond ik online veel recepten waar wel ei in moest. Tijd om mijn eigen vegan variant te maken, dacht ik zo. En zo geschiedde. Ik maakte dit keer een neutrale variant; de volgende keer ga ik experimenteren met andere smaken!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 200 gram volkorenmeel
- 180 gram lichte basterdsuiker
- 200 ml plantaardige melk (ik gebruikte amandelmelk)
- 2 el appelstroop
- 1 tl koek- en speculaaskruiden
- 1 tl bakpoeder
- snufje zout
Instructies
Verwarm de oven voor op 170 graden Celsius en maak het beslag als volgt:
- Meng alle droge ingrediënten (inclusief de suiker) goed door elkaar.
- Verwarm de melk in een pannetje, tegen de kook aan.
- Voeg de appelstroop toe aan de warme melk. Roer goed door met een garde.
- Meng de melk en stroop door de droge mix. Meng tot een glad, klont-vrij beslag.
- Giet het beslag in een ingevette/bedekt met bakpapier cakevorm.
- Bak de cake circa 55 minuten. De ontbijtkoek rijst vrijwel niet; hij is compact en smeuïg, maar toch luchtig.
Wil je de ontbijtkoek langer bewaren? Snijd hem in stukken en bewaar de plakjes in de vriezer.