Dit is me er een hoor, een lekker receptje! Krijg je visite en wil je een keer iets “anders” (maar natuurlijk wel vegan) op tafel zetten, lees dan vooral even verder.
Deze potjes uit de oven zijn namelijk ontstaan nadat ik besloot een keer iets met bladerdeeg te maken. Al een hele poos had ik daar zin in, maar een goed recept kon ik niet bedenken.
Totdat een jeugdherinnering naar boven kwam. Vroeger aten we thuis vaak een pasteitje; met kippenvlees-ragout. Op de een of andere manier link ik dat automatisch aan bladerdeeg. Zodoende ging ik aan de slag!
Hoe vervang ik het kippenvlees en heb ik toch een draadjes/vlees structuur? Jackfruit! Hoe maak ik een romige saus zonder boter/ei/room? Vegan roux! I(k maakte laatst voor het eerst een geslaagde vegan roux, voor deze lasagne.) Men neemt nog wat groentjes, kruiden en bladerdeeg, et voilà: diner is served.
Wil je dit gerecht voor een etentje met vrienden maken, maak de potjes dan al in de middag of zelfs een dag van te voren. Je hoeft ze dan alleen nog maar op te warmen wanneer je gasten er zijn. Mislukken ze (natuurlijk niet!), dan ben je nog op tijd om een zak friet te halen. 😉

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 1 blik jackfruit (op zout water)
- 200 gram aardappel (vastkokend)
- 200 ml ongezoete plantaardige melk
- 2 uien
- 3 tenen knoflook
- 150 gram erwten (diepvries)
- 150 gram wortel
- 100 gram champignon
- 1 bouillonblokje (groenten)
- 2 takjes rozemarijn
- 2 takjes tijm
- 4 blaadjes salie
- 4 vellen bladerdeeg (let op niet alle varianten zijn vegan!)
- 30 gram margarine (plantaardig
- 30 gram tarwebloem
- zout en peper
- olie om in te bakken
Instructies
Maak de ovenpotjes als volgt:
- Laat het jackfruit uitlekken in een zeef en spoel de stukjes af met water.
- Snipper de ui en pers de knoflook fijn. Bak de knoflook en ui aan in een hete koekenpan met olie.
- Voeg de jackfruit eraan toe en bak even mee. Doe de kruiden heel in de koekenpan en giet hierover 50 ml amandelmelk. Laat het gedurende 10 minuten op laag vuur pruttelen.
- Snijd ondertussen de wortel, champignon, aardappel (met schil) in blokjes (van circa 0,5 cm). Voeg ze samen met de erwtjes toe aan de koekenpan. Bak even kort mee.
- Voeg nu de resterende melk en het bouillonblokje toe, breng aan de kook. Laat gedurende 15 minuten op laag vuur pruttelen. Proef en voeg naar wens peper en zout toe.
- Ontdooi ondertussen de bladerdeegvellen en verwarm de (hete lucht) oven voor op 200 graden Celsius.
- Haal de koekenpan van het vuur; neem de hele kruiden takjes/blaadjes uit het mengsel, giet het mengsel af en vang de melk op. De melk gebruik je voor het maken van de roux.
- Zet een klein steelpannetje op het vuur en smelt de margarine. Voeg de bloem toe en roer stevig met een garde. Bak zo’n 2 minuten gaar. Voeg nu beetje bij beetje de nog warme amandelmelk toe. Er ontstaat een dikke, romige pap.
- Roer de roux, met een lepel, door het groenten-jackfruit mengsel en vul nu de potjes.
- Dek de potjes af met een vel bladerdeeg; prik met een vork lucht gaatjes in het midden en maak aan de zijkant streepjes met een vork. Maak eventueel het deeg wat nat (voor een bruine kleur).
- Bak de ovenpotjes circa 25 minuten in de oven.
Lekker om bij de potjes een salade te eten of te serveren op een bedje van spinazie. Eet smakelijk!