Toen ik vegan werd dacht ik eerlijk gezegd dat ik nooit meer pizza kon eten. Kaas is immers zo’n belangrijk onderdeel. Voorheen was mijn favoriete pizza absoluut een pizza met kaas, tomaat, vlees, rucola en knoflooksaus. En dan het liefst, je raadt het al, een calzone.
Een calzone is simpelweg een dubbelgevouwen pizza. Om een calzone te maken heb je dus evenveel nodig als voor een normale pizza. Ook is de baktijd hetzelfde en daarnaast bespaar je ruimte in de oven. Je kunt zelfs drie calzones tegenlijk bakken.
Ik besloot een vulling te maken van alles wat ik lekker vind in/op een pizza. De calzones moeten goed gevuld zijn anders worden ze te plat. Ik hield wat vulling over, dit at ik de volgende dag als lunch; lekker met pasta of brood. Dit keer koos ik voor kant-en-klaar pizzadeeg (bijvoorbeeld van Tante Fanny). Let op: geen kant-en-klare (voorgebakken) bodem, maar deeg dat je zelf nog kunt vormen.
Het volledige recept lees je hieronder!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de calzones:
- 1 rol vers pizzadeeg (of zelfgemaakt pizzadeeg)
- 1 pakje (170g) vegan rulgehakt
- 100 gram vegan kaas (ik gebruikte Violife mozzarella grated)
- 200 gram gezeefde tomaten
- 100 gram champignons
- 1/2 courgette
- 1/2 paprika
- 1/2 prei
- 1 witte ui
- 2 tenen knoflook
- 2 el Italiaanse kruiden
- 1 blikje tomatenpuree
- olie om in te bakken
Verzamel de volgende ingrediënten voor de knoflooksaus en garnering:
- 100 gram plantaardige kwark (yoghurt kan ook, maar dan wordt de saus iets dunner)
- 1 el vegan mayonaise
- 2 tenen knoflook
- peper en zout
- 2 handjes rucola
Instructies
Maak de calzones als volgt:
- Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius en bekleed het bakrooster met bakpapier, gebruik een rooster en niet de bakplaat, zodat de bodem goed gaar kan worden.
- Snipper de ui, pers de knoflook en snijd de groenten fijn. Fruit de ui en knoflook in een koekenpan in een beetje olie. Voeg hier de groenten, het rulgehakt en de kruiden aan toe. Roerbak zo’n 4 minuten.
- Meng de gezeefde tomaten met de tomatenpuree. Rol het deeg uit en snijd in twee helften. Je kunt ervoor kiezen eerst twee rondjes te snijden zodat je maanvormige calzones krijgt. Ik gebruikte de vierkante vorm waardoor mijn calzones hoekig werden.
- Besmeer het pizzadeeg, behalve de randjes, met de tomatensaus. Verdeel de vegan kaas hierover. Verdeel tot slot het gehaktmengsel over de helft van de kaas. Klap nu de ene helft, waar geen gehakmengsel zit, over de andere kant. Druk met je vingers de randjes tegen elkaar en rol deze een beetje naar binnen zodat alle zijdes goed aan elkaar zitten. Bak de calzones zo’n 20 minuten in de oven.
- Maak ondertussen de knoflooksaus. Pers de tenen knoflook en meng met de kwark, mayonaise, een snuf peper en zout.
- Haal de calzones uit de oven en serveer met rucola en knoflooksaus.
Enjoy! Je kunt eindeloos variëren. Wat dacht je van vegan salami, artichoke of een calzone met ananas?
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden!