Een vegan eetpatroon lijkt soms heel beperkt. Er vallen veel producten in een keer weg, wanneer je besluit veganistisch te gaan eten. Maar komen er ook nieuwe producten voor in de plaats?
“Kan ik je ergens mee helpen?” kon ik dit keer voor de verandering eens beantwoorden met ja.
Ik ben zelf nogal eigenwijs van aard (volgens mijn omgeving) en kon al deze “beperkingen” dus niet zomaar accepteren. Al gauw deed ik veel inspiratie op via Social Media en menukaarten van veganistische eetzaakjes. Hoe doen zij het?
Ook liet ik me adviseren door natuurwinkel medewerkers. (“Kan ik je ergens mee helpen?” kon ik dit keer voor de verandering eens beantwoorden met een ja.)
Binnen de kortste keren lagen mijn voorraad- en koelkast vol met, voor mij, onbekende producten. Bij deze deel ik ze graag met jou. Oh ja, ik deel ook mijn ongezouten mening 😉
- Edelgistvlokken. Het ziet eruit als schilfertjes karton, maar qua smaak lijkt het echt op Parmezaanse kaas! Het smelt alleen wel als een soort van snoeppapier op je tong (anders dan kaas natuurlijk). Met name wanneer je de vlokken gebruikt over pasta of risotto is het zeker een aanrader. Tip om het eens te proberen: mijn recept voor zoete aardappelsandwiches.
- Jack fruit. Wil je pulled pork nabootsen? Probeer dan zeker Jack Fruit. Neem wel de hartige variant uit blik en dus niet de jack fruit op siroop. Marineer hem zelf met barbecuesaus en gerookt paprikapoeder of koop een kant-en klare variant (bijvoorbeeld van het merk Upton’s).
- Seitan. Dit product kun je perfect gebruiken als vleesvervanger. Grillen, bakken, braden of in stukjes door de soep; seitan leent zich er goed voor! Ook lekker om saté van de maken of mee te bakken in een saus.
- Appelazijnzuur. Hier had ik al wel eens van gehoord. Het goedje stimuleert/versnelt namelijk je spijsvertering. Sommige mensen nemen dit op nuchter maag. Het is enorm zuur en absoluut niet lekker om zo te drinken. De andere werking, het laten rijzen van gebak, kende ik echter nog niet! Het werkt als ei-vervanger, met name in combinatie met bakpoeder. Meng de twee (het gaat schuimen), daarna roer je het door het beslag. Bakken maar!
- Tempeh. Ik deelde eerder al een recept met tempeh, een product waar ik inmiddels echt fan van ben. Een Oosterse salade met tempeh, op een broodje of in combinatie met noedels; het geeft een bite aan het gerecht en het absorbeert je marinade. Je geeft het dus met gemak een smaak die je zelf lekker vindt.
- Agave siroop. Suiker is suiker. Het suikervrij dieet, waarbij je bananenbrood gemaakt van 3 bananen, 5 dadels en appelstroop eet, vind ik dan ook de grootste onzin. Daar is namelijk niks suikervrij’s aan. Het bevat natuurlijke suikers, dat is wat anders dan suikerVRIJ. En dan nog; suiker is suiker. Zo vond ik agave siroop voorheen ook nooit zo spannend. Mijn voorkeur ging uit naar honing. Inmiddels vind ik agave siroop, vooral qua structuur, het beste alternatief!
- Lupine. Zelf heb ik er nog weinig mee geëxperimenteerd, maar ik weet dat veel vleesvervangers (die in de supermarkt liggen) gemaakt worden van lupine. Je kunt lupine-bonen op vocht in een potje kopen of lupine in meelvorm. Je kunt er mee bakken (meelvorm) of je verwerkt de bonen tot een burger in een ovenschotel of salade. Kortom; je kunt er vele kanten mee op!
Nog iedere week ontdek ik nieuwe producten en recepten; zo leuk! Beperkt eten doe je pas wanneer je niks nieuws meer probeert. Welk nieuw product heb jij onlangs geprobeerd?