Oh my.. dit moet je vooral niet te vaak maken. Dit valt absoluut in de categorie té lekker. Ik maakte eerder vegan lemon bars, die heel goed lukte.
Het recept van shortbread is van nature al plantaardig.
En toen dacht ik; waarom maak ik daar niet een variant op. Zoete aardappel kwam niet als eerste in me op, maar was wel nog een ingrediënt dat ik in huis had. Ik heb wel een brownies gemaakt met zoete aardappel, dus waarom zou dit niet lukken?
Voortvarend ging ik te werk. Het recept van shortbread is van nature al plantaardig. Het bestaat namelijk uit 3 delen bloem, 2 delen boter en 1 deel suiker. Supersimpel dus!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de bodemlaag:
- 200 gram patentbloem
- 100 gram vloeibare bakboter (of gesmolten kokosvet)
- 50 gram kristalsuiker
- snufje zout
Verzamel de ingrediënten voor de toplaag:
- 1 grote of 2 kleine zoete aardappel(s)
- 40 gram kristalsuiker
- 40 gram patentbloem
- 10 gram maïszetmeel
- 10 gram vloeibare bakboter
- 60 ml plantaardige melk
Verzamel voor de glazuurlaag:
- 50 gram poedersuiker
- 1 el water
- 1 el citroensap
Instructies
Maak de short bread bars als volgt:
- Kook of pof de zoete aardappel tot deze zacht is. Verwijder de schil en laat afkoelen.
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius.
- Mix in een kom de ingrediënten voor de bodemlaag. Kneed tot een korrelig, maar vast deeg.
- Vet een platte bakvorm in of bekleed met een stuk bakpapier. Verdeel hierover het deeg; dit kun je met je handen doen. Zorg ervoor dat de bodem volledig bedekt is.
- Maak nu de toplaag. Pureer of prak de zoete aardappel en voeg alle overige ingrediënten hieraan toe. Mix tot een glad, klontvrij beslag.
- Verdeel het beslag over de bodemlaag. Bak de short bread bars gedurende 30 minuten.
- Controleer tijdens het bakken of de bovenste laag niet te donker kleurt; wanneer dit wel gebeurt kun je de bovenkant afdekken met wat bakpapier (alleen in de oven kan dit).
- Maak ondertussen het glazuur door het citroensap, water en poedersuiker te mengen.
- Haal het short bread uit de oven en laat afkoelen. Verdeel daarna het glazuur over het baksel en snijd in gelijke stukken. Serveer met een laagje poedersuiker bovenop.
Enjoy!