Ik herhaal: vegan stroopkoeken met Licor 43. Klinkt toch als een droom die uitkomt? Voor mij althans wel.
Je kunt me wakker maken voor stroopkoeken, zo lekker vind ik ze! Mijn vriend bracht me op het idee om ze te veganizen. Het voordeel van stroopkoeken in plaats van wafels is dat je geen wafelijzer nodig hebt.
Deze vegan stroopkoeken zijn echt gevaarlijk lekker; ze zijn lekker om koud te eten, maar nog lekkerder wanneer je ze kort verwarmd.
Het leek me leuk om de koeken en twist te geven en bedacht dat Licor 43 zo maar eens heel goed zou kunnen combineren met stroop. De alcohol verdampt tijdens het bereiden van de stroop, maar mocht je de koeken toch liever zonder Licor 43 maken kan dat natuurlijk ook!
Je bakt de koeken eerst, wanneer deze in de oven zitten maak je de stroop. De stroop heeft dan mooi de tijd om even af te koelen. Voor het maken van de koekjes gebruik ik deze steekvorm van 9cm doorsnee. Om gelijkmatige koekjes te krijgen raad ik je aan dit ook te doen.
Deze vegan stroopkoeken zijn echt gevaarlijk lekker; ze zijn lekker om koud te eten, maar nog lekkerder wanneer je ze kort verwarmd.
Lees hieronder verder voor het volledige recept van de vegan stroopkoeken met Licor 43.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het deeg:
- 200 gram tarwebloem
- 100 gram plantaardige boter (ik gebruik Flora plant)
- 50 gram kristalsuiker
- 2 el appelmoes
- 4 tl bakpoeder
- snuf zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de stroop:
- 100 gram appelstroop
- 50 gram plantaardige boter (ik gebruik Flora plant)
- 4 el Licor 43
- 10 gram kristalsuiker
- 1/2 tl kaneel
Instructies
Maak de koeken als volgt:
- Begin met het maken van het koekjesdeeg. Zorg ervoor dat de boter op kamertemperatuur is (zacht, maar niet volledig gesmolten). Meng in een kom de suiker met de boter en appelmoes. Zeef de bloem in een andere kom en voeg hieraan het bakpoeder en het zout toe. Voeg nu de het bloemmengsel bij het botermengsel en kneed circa 3-5 minuten tot een egaal deeg.
- Kneed het deeg tot een bal en laat het circa 1 uur rusten in de koelkast of halfuur in de vriezer.
- Maak nu de stroop, verhit de boter in een pannetje, wanneer dit gesmolten is voeg je de overige ingrediënten toe. Verwarm al roerende totdat het een egaal mengsel is geworden. Dit duurt een paar minuutjes.
- Laat de stroop afkoelen en verwarm ondertussen de oven voor op 180 graden Celsius.
- Rol het deeg uit op een vlak oppervlak bestreken met wat bloem. Steek met de cirkel 12 gelijke rondjes uit en snijd met een scherp kruislings strepen in de koeken, zodat je een ruitjes patroon krijgt.
- Bak de koeken circa 10 minuten; draai ze, indien je oven niet goed rondom verwarmd, om en bak nogmaals 10 minuten. Bak de koeken anders gewoon 15-20 minuten op één zijde. Laat de koeken afkoelen en hard worden, ze zijn nog wat zacht wanneer je ze uit de oven haalt.
- Roer de stroop nogmaals goed door. Neem een koekje en schep een volle theelepel stroop in het midden van het koekje. Druk nu een ander koekje tegen de binnenkant aan, zodat de koekjes aan elkaar kleven met het stroop ertussen. Herhaal dit voor alle koeken.
- Laat de koeken nog even rusten in koelkast, zodat de stroop hard wordt.

Geniet ervan! Vergeet ze niet uit te delen. Lekker met een koffietje met Likeurtje. 😉
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Dat zou ik leuk vinden!
2 comments
Misschien nog handig om er bij te vermelden dat het om de Licor 43 Horchata gaat. Aangezien die vegan is.
Dag Bjorn, Bedankt voor je reactie. Het gaat om de Licor 43 Original. Die is vegan! De Licor 43 Horchata inderdaad ook, de Orochata dan weer niet. 🙂