Zei iemand sushi?! Een hype of niet, ik vind het zalig. Voorheen het liefst de varianten met verse vis en ei, inmiddels zijn de sushi’s met mango, zeewier en tofu favoriet.
Het lijkt misschien lastig om als vegan sushi te eten; er komt toch vaak vis en vlees bij kijken. Maar persoonlijk vind ik sushi juist zo lekker omdat de zoute en vissige smaak bij alle sushi’s aanwezig is. Dat komt met name door de sojasaus, gember, het zeewier en de azijn.
Wanneer ik buiten de deur sushi eet zijn er veel gerechtjes die ik kan bestellen! Tofu, nasi, de groentegerechten, sushi’s met groenten, zeewier, sommige soepen, loempiaatjes. Het voordeel van veel sushi-restaurants is dat de allergenen, zoals vis, melk en ei staan aangegeven. Zo zie je meteen of een product vegan is.
Sushi uit de supermarkt of afhalen is dan weer niet zo aan mij besteed. Ik vind het vaak duur en minder smakelijk dan gehoopt. Om de sushi cravings toch te beantwoorden maakte ik deze heerlijke sushi-bowl!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 250 gram sushi-rijst
- 300 ml koud water
- 200 gram tempehblokjes
- 1/4 mango
- 50 ml rijstazijn
- 1/2 komkommer
- 100 gram geraspte wortel
- 6 radijsjes
- 4 takjes bosui
- 2 el sesamzaad
- 3 el sojasaus
- 1 el chilisaus
- 1 tl kristalsuiker
- klein stukje gember
- snuf zout
Instructies
Maak de bowl als volgt:
- Marineer de tempehblokjes in 3 eetlepels sojasaus en eetlepel chilisaus. Laat even staan.
- Kook de sushirijst zoals aangegeven op de verpakking (in 300 ml koud water, 10 min doorkoken, daarna 15 min met de deksel erop laten staan). Zet alvast de marinade klaar; meng 40 ml rijstazijn met een tl suiker en snuf zout.
- Snijd de komkommer en radijs in kleine blokjes. Meng met de wortel en marineer in 10 ml rijstazijn.
- Snijd de mango in kleine blokjes, hak de bosui in ringetjes en rasp het stukje gember.
- Bak nu de tempehblokjes 10 minuten in de airfryer of in een koekenpan.
- Roer, wanneer de rijst 15 minuten heeft gestaan, gaar en plakkerig is, de marinade door de rijst.
- Doe nu alles een voor een in een ronde kom. Maak de bowl af door er wat sesamzaadjes en stukjes gember over te sprenkelen.
Liever geen tempeh? Kies dan voor tofu of kipstukcjes. Liever geen mango? Probeer avocado. Mis je de vissige smaak? Voeg zeewier toe. Nori-vellen kunnen de bowl wat knapperiger maken of ga voor meer rauwkost.