Een yoghurttaartje made vegan. Is it possible? Oh jazeker! Ik maakte een heerlijk sojayoghurttaartje met mango.
Dit taartje ziet er super zomers uit. Ook qua smaak past het perfect bij de zomer. Een fris, fruitig en zoet taartje. Bij ‘normale’ kwark- en yoghurttaartjes gebruik je vaak kant-en-klare koekjes voor de bodem. Ik deed dat bewust niet.
Een zelfgebakken koekbodem is namelijk veel lekkerder en je kunt de smaken afstemmen op de vulling van het taartje. De smaken zijn vrij basic, daar houd ik van. Ben je niet zo’n mangofan kun je mango ook vervangen door ander fruit, denk bijvoorbeeld aan rood fruit, perzik, nectarine of sinaasappel.
Bakken maar!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor de bodem:
- 250 gram bloem
- 150 gram boter/vet (ik gebruikte gesmolten kokosvet)
- 80 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- 1 tl kaneel
- snuf zout
Verzamel de volgende ingrediënten voor de vulling en topping:
- 750 gram sojayoghurt (1,5 pot)
- 1 grote mango
- 2 el kristalsuiker
- 200 ml water
- 5 gram agar agar
- 1 tl citroensap
Instructies
Maak de bodem als volgt:
- Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Zet de taartvorm alvast klaar en bekleed de bodem met bakpapier.
- Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker en kaneel toe; meng dit goed door.
- Voeg nu 150 gram (gesmolten) boter en snuf zout toe. Kneed het deeg met je handen. Kneed net zolang tot er een stevige, niet al te plakkerige deegbal ontstaat. Het deeg moet niet volledig aan je handen blijven plakken. Indien dit wel het geval is voeg dan een beetje bloem toe.
- Rol een platte koek van het deeg en verdeel dit over de taartbodem, zodat de hele bodem gelijkmatig bedekt is.
- Bak de koek in 20 minuten goudbruin. Laat de bodem daarna afkoelen.
Maak de vulling als volgt:
- Zet een pannetje op het vuur en verwarm het water met de suiker en agar agar hierin. Breng al roerende aan de kook en laat circa 2 minuten al roerende op laag vuur koken.
- Voeg nu de sojayoghurt al roerende toe en verwarm tot aan de kook.
- Giet het mengsel op de koekbodem in de taartvorm.
- Laat de taart minstens 2 uur opstijven in de koelkast. Je kunt met je vinger de taart indrukken om te voelen hoe stevig de taart is.
- Snijd de mango in gelijke reepjes en beleg de taart met de reepjes mango. Werk van buiten naar binnen, van grote reepjes naar kleine reepjes, in de vorm van een bloem.
- Wil je de taart nog even bewaren in de koelkast, besprenkel dan wat citroensap over de mango, zodat het niet verkleurd.
Geniet ervan! Je kunt naar wens nog wat geraspte kokos over de taart sprenkelen, dat past goed bij de mango.
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.