Vers gebakken vegan zandkoekjes; lekkerder krijg je ze niet. Zo simpel om te maken. Bijna zonde om ooit nog niet zelfgemaakte koekjes te eten.
Het standaard receptuur (mits je plantaardige boter gebruikt) is namelijk al vegan!
Wat ik zo handig vind aan zandkoekjes is dat je eigenlijk niet merkt dat ze vegan zijn. Je hoeft er niks voor weg te laten en ook niks voor te vervangen. Het standaard receptuur (mits je plantaardige boter gebruikt) is namelijk al vegan!
Ik maakte vier varianten met het basis deegrecept. Je hoeft dus maar één deeg te maken; je splits het deeg daarna in het aantal delen dat je nodig hebt voor de variaties. (in dit geval vier, maak zoveel variaties als je wilt)
Uit dit deeg haalde ik zo’n 20 koekjes; van iedere variant vijf. Ik wilde graag laten zien dat er verschil zit in de koekjes en daarom gebruikte ik vier verschillende vormpjes. Mocht je nog op zoek zijn naar leuke vormpjes: deze vormpjes zijn echt perfect om als basis in huis te hebben!
Ik bakte de koekjes in de oven, maar als ik een kleinere portie maak kan dit net zo goed in de Airfryer; handig want je kunt altijd deeg invriezen en een portie gebruiken voor versgebakken koekjes! Ik heb zelf deze Viva Airfryer van Philips, waar ik echt heel tevreden over ben! Groot genoeg, doet het altijd en dat hippe kleurtje is ook leuk meegenomen.

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten voor het deeg:
- 250 gram bloem
- 150 gram boter (ik gebruikte plantaardige bakboter)
- 80 gram kristalsuiker
- 1 zakje vanillesuiker
- snuf zout
Verzamel voor de variaties:
- 2 blokjes pure chocolade
- 1 el fruitspread of jam (ik gebruikte bosbessen spread)
- 1 el gedroogde stukjes vijg
- 1 el geroosterde nootjes (ik gebruikte hazelnoot en amandel)
Instructies
Maak het basisdeeg als volgt:
- Zeef de bloem in een kom en voeg de suiker toe; meng het goed door.
- Voeg nu de boter en snuf zout toe. Kneed het deeg met je handen.
- Kneed net zolang tot er een stevige; niet al te plakkerige deegbal ontstaat.
- Het deeg moet niet volledig aan je handen blijven plakken. Indien dit wel het geval is voeg dan een beetje bloem toe.
- Verdeel het deeg in 4 gelijke deel. Maak hier balletjes van.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Maak nu variant 1: chocolate chip cookies:
- Hak de chocolade in (niet al te kleine) stukjes en voeg ze toe aan een deegbal.
- Kneed goed door; maar zorg ervoor dat de chocolade niet smelt; maak weer een bal en leg deze in de koelkast.
Maak nu variant 2: koekjes met nootjes:
- Hak de nootjes grof en voeg ze toe aan een deegbal.
- Kneed goed door en leg ook deze bal even in de koelkast.
Maak variant 3: koekjes met gedroogde vijg:
- Snijd (indien ze dit nog niet zijn) de vijgen in kleine stukjes en voeg ze toe aan de deegbal.
- Kneed goed door en leg ook deze bal even in de koelkast.
Maak variant 4: jam koekjes:
- Rol de laatste bal uit tot een lap deeg en steek er figuurtjes uit met een vormpje; herhaal dit tot de deegbal op is.
- Druk met je vinger een klein holletje in het midden en doe hierin een beetje jam; die dit bij alle vormpjes.
Haal alle deegballen uit de koelkast, rol ze uit en steek met een vormpje de koekjes uit de lap deeg. Blijft het deeg plakken? Gebruik dan een beetje extra bloem (zowel aan de roller als aan het oppervlak; zorg ervoor dat je handen en materialen koud zijn). Alle koekjes op de bakplaat? Bakken maar; zo’n 20 minuutjes!
Laat de koekjes afkoelen; dan worden ze pas krokant. 😉 Wil je graag op een later moment de koekjes maken of heb je deeg over? Vries het deeg gerust in. Wanneer je zin hebt om te bakken haal je het deeg uit de vriezer, kan gewoon!
Deel jouw resultaat!
Ga jij dit recept maken? Deel vooral het resultaat! Dat kan via Instagram: tag @growingintothefuture in jouw foto of gebruik de hashtag #growingintothefuture. Zou ik heel erg leuk vinden.
4 comments
Heel leuk en zo simpel!
Hoe lang bewaar jij de ballen deeg in de koelkast voordat je er vormpjes uit haalt?
Ik heb meestal wajang boter in huis, is dat de boter die je ook gebruikt of gebruik jij andere bakboter?
Bedankt voor je reactie! Ik bewaar het deeg maximaal drie maanden in de vriezer en gebruik om te bakken inderdaad meestal wajang boter. Soms ook vloeibare bakboter, ligt aan wat ik ga maken. Voor deze koekjes is een harde boter beter.
Heerlijk! Ik ga ze nu ook uitproberen! Ben benieuwd 🙂 Eerste keer vegan koekjes bakken..
Ohh wat leuk! Zijn ze lekker geworden? 😀