Een poos geleden schreef ik mijn eerste boodschappen-blog. Letterlijk een kijkje in mijn boodschappenkar. Ik ben zelf een nieuwsgierig aagje dus kijk altijd m’n ogen uit in de supermarkt.
Ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat de caissière vroeg of ik vegan at.
De een koopt drie zakken witte bolletje, kaas, worstjes en een fles cola, de ander koopt alles biologisch; van fruit tot rijstwafels en pasta, weer een ander haalt een flesje wijn en olijven. Dan zijn er nog de mensen die met een overvolle kar bij kassa verschijnen; een familiepak toiletrollen, vijf broden en drie potten pindakaas.
En natuurlijk valt mijn (of eigenlijk onze) kar ook op. Plantaardig eten is nog steeds niet alledaags. Ik heb zelfs wel eens meegemaakt dat de caissière vroeg of ik vegan at. Ik vond het juist leuk dat het haar opviel.
In deze blog laat ik simpelweg zien welke basis ik voor een halve tot hele week in huis haal. Natuurlijk heb ik ook nog wel wat voorraad in de vriezer; zoals diepvriesgroenten en wraps. Ook heb ik een standaard voorraad van specerijen en sauzen (zoals mayonaise en chilisaus), die heb ik deze keer dan ook niet gekocht. En met sommige producten doe ik juist langer dan een week. De boodschappen kosten wisselen bij ons dan ook iedere week.
Wil je graag tips voor het vegan boodschappen doen, waar let je op, waar is alles te vinden? Lees dan deze blog eens. Benieuwd naar mijn eerste boodschappen-blog? Lees ‘m hier.
Dan nu door naar de boodschappenkar.
Om te beginnen kochten we groenten. Met name verse groenten, namelijk champignons, oesterzwammen, rode ui, spinazie, courgette, komkommer en tomaat. Groenten die allemaal in een salade kunnen en lekker combineren. Deze keer vergat ik mijn herbruikbare zakjes en kocht daardoor helaas meer voorverpakte producten in plastic.
Handig vind ik dat je de spinazie, rode ui, courgette en tomaat zowel warm als koud kunt eten. Zo probeer ik verspilling en restjes te voorkomen.
We kochten ook fruit. Een mix van fruit dat in de aanbieding was, zoals de perzik en mango en fruit dat we standaard in huis hebben; appels en bananen.
Diepvriesfruit is ideaal om in de vriezer te hebben liggen, maak er bijvoorbeeld deze crumble mee! We kochten ook nog rozijnen; lekker voor door de havermout of sojayoghurt.
Door naar de volgende boodschappen; de koolhydraatbronnen voor ontbijt, lunch en diner. We haalden stevig volkorenbrood, grove havermoutvlokken en zoete aardappel. Met deze producten als basis kun je ontzettend veel maken!
Natuurlijk kan een vegan niet zonder plantaardige eiwitten. En die halen we onder andere uit bonen, noten, pitten en zaden. De rijst en spelt zijn een beetje verdwaald, deze horen bij de koolhydraatbronnen.
Ik kies altijd voor ongezouten noten, dit keer voor cashews met cranberry. Bonen koop ik vrijwel altijd in blik; makkelijk om zo koud in een salade te doen.
Door met de plantaardige melk en yoghurt. Dit lijkt net een Alpro reclame, maar ik ben gewoon fan van deze producten. Voor de eiwitten hoef je geen plantaardige melk te drinken; er zit namelijk heel weinig eiwit in. Wij gebruiken deze melk voor onze havermoutpapjes en drinken het dus niet los.
De Go-on is echt mijn favoriet; veel dikker dan normale soja-yoghurt en (naar mijn mening) is ie ook wat frisser en minder muf dan de normale soja-variant. Deze variant bevat tevens meer eiwitten dan andere soorten soja/ kokosyoghurt.
Dan de afdeling vleesvervangers. Ik eet lang niet eerdere dag een vleesvervanger, maar zo af en toe kan ik het erg waarderen.
Dit zijn meteen ook mijn favorieten: boterhamworst van de Vegetarische Slager, balletjes van Vegafit, een blok tofu en tempeh. Vrijwel iedere week probeer ik ook een nieuwe vervanger uit (er is zoveel keus). De pulled oats heb ik (nog steeds) niet eerder geproefd, dus dat gaat deze week gebeuren!
Tot slot nog wat producten welke op waren in mijn voorraadkast en producten welke we graag eens wilden uitproberen. Mijn vriend is groot fan van de Innocent smoothies, ze waren in de aanbieding (0,99 cent per stuk) dus die gingen mee. De appelstroop was in de aanbieding, de tahin, agave en humus waren thuis op. En die reep… tja die wilden we graag testen. Het is een vegan protein bar met de smaak peanut butter chocolate. We zijn inmiddels een illusie armer. Geen idee ook wat we ons erbij voorgesteld hadden, maar het was absoluut geen 3,59 euro waard (ja I know, is ook belachelijk).
Kortom een hele kar vol plantaardige boodschappen! We gaven in totaal 77 euro uit, daar kochten we 48 producten voor. We proberen hier een hele week (+kleine voorraad thuis) mee te doen en natuurlijk gaan sommige producten langer mee. De volgende keer neem ik je graag weer mee!