Iedere week haal ik gewapend met mijn handgeschreven lijst boodschappen. Vaak dezelfde producten, maar soms ook nieuwe vegan uitvindingen. Want ja, iedere week is er wel weer wat nieuws in de schappen te vinden.
Eenmaal bij de kassa’s aangekomen kies ik een kassa waar ik niet meteen aan de beurt ben.
Ik hou ontzettend van boodschappen doen. De pret begint thuis al (neen, ik ben niet sarcastisch) met het maken van een lijstje. Wat ga ik deze week eten? Heb ik nog leuke nieuwe producten gezien die ik wil uitproberen? Wil ik nog wat bakken?
Vervolgens bedenk ik naar welke supermarkt ik ga; de keuze is reuze. (lang leve het wonen in een stad) Met een aantal tassen ga ik richting de supermarkt. Vaak met de auto (op de terugweg van werk), soms te voet of fietsend. Indien ik met de auto ga kies ik vrijwel altijd voor de AH XL. Het plantaardige aanbod is daar nou eenmaal het grootst.
Met het lijstje in mijn hand struin ik langs de rekken. Ik neem blindelings mijn basics mee, bij nieuwe producten check ik de etiketten op dierlijke ingrediënten, (onnodige) toevoegingen en voedingswaarden.
Eenmaal bij de kassa’s aangekomen kies ik een kassa waar ik niet meteen aan de beurt ben. Dan heb ik namelijk de tijd om al mijn boodschappen geordend en rustig op de band te leggen. Het hele proces: alles op de band leggen, de tassen logisch inpakken én tegelijkertijd afrekenen vind ik nogal stressvol.
Zo we zijn weer thuis! Wat ik zoal koop?
Om te beginnen koop ik altijd verse groenten. Ik varieer wel met het soort groenten; afhankelijk van waar ik zin in heb en wat ik wil koken. Vrijwel altijd koop ik fruit en groenten dat in de aanbieding is, vaak zijn dat ook de seizoensproducten. Ofwel; lokaal en op dat moment op z’n lekkerst. Deze keer koos ik voor onder andere spruitjes, zoete aardappel, komkommer, rode bietjes en ik kocht een zak buitenbeentjes mix! Met paprika kun je bijvoorbeeld mijn gevulde paprika’s maken en met de zoete aardappel deze sandwiches.
Ook standaard in de kar: fruit. Vers en uit de diepvries; ik kocht bananen, Elstar appeltjes (mijn lievelings) en diepvries rood fruit. Verder kocht ik wortelsap. Ik vind dat erg lekker, ik mix het vaak met wat gember.
De volgende producten kan ik het best omschrijven als plantaardig zuivel. Dit zijn producten waar normaal altijd dierlijke boter, melk of ei in zit. Ik vind dat deze producten absoluut even lekker zijn als the real deal. Ik kocht melk, chocolade, mayonaise en yoghurt.
In de categorie koolhydraten kocht ik een aantal van mijn favoriete producten. Bietenwraps, rijstwafels, volkoren crackers, havermout en gepofte tarwe (waarmee je deze repen kan maken).
Wel zo lekker om ook iets op die rijstwafel te kunnen doen: broodbeleg. Ik kocht de Kips vegan leverworst, deze vind ik erg lekker. Verder vind ik pindakaas onmisbaar. De appelstroop gaat lang mee en vind ik ideaal voor wanneer ik zin krijg in zoet.
Last but not least: vleesvervangers. Bonen, nog meer bonen, noten, tofu en tempeh. Ik koop best vaak vleesvervangers, zoals kipstukcjes, burgers, wokreepjes en spekcjes.
Daar is mijn inziens niet veel mis mee; maar ik merk en weet wel dat ik die in principe niet nodig heb. Vleesvervangers kunnen flink bewerkt zijn en daarbij kies ik liever voor gefermenteerde sojaproducten, zoals tempeh. Je kunt er een lekkere salade van maken. Met de tofu maak je dit broodje gebakken ei!
Dat waren mijn basics van deze week! Voor de nieuwsgierige aagjes onder ons: ik betaalde 48,55 voor deze boodschappen (7,11 bonuskorting). Mijn boodschappen wisselen iedere week, afhankelijk van mijn voorraad. De ene keer let ik juist heel erg op het gebruik van plastic verpakkingen, de andere keer weer meer op de prijs. Ik doe in ieder geval altijd bewust boodschappen, zodat ik weinig verspil.