Een burger; dat was denk ik een van de eerste dingen die ik als vegan-maaltijd at. Vaak zie je ook bij restaurants dat ze een of twee vegan opties hebben; waaronder een burger.
Helemaal top natuurlijk! Vegans eten lang niet alleen maar sla. In de supermarkt zijn er heel veel vegan burgers te vinden (zoals de beyond burger).
Wil je toch een keer wat anders dan een “nep-vlees” burger, maak dan eens mijn zoete aardappelburgers. De burgers zijn kruidig en heel smeuïg vanbinnen.
Ik at de burger op een broodje, maar je kunt hem natuurlijk ook eten met aardappeltjes, friet of een salade!

Ingrediënten
Verzamel de volgende ingrediënten:
- 2 kleine zoete aardappels
- 2 harde volkoren bollen
- 1 handje ijsbergsla
- 100 gram kidneybonen
- 1 volkoren cracker
- 1 el edelgistvlokken
- 1 tl gerookt paprikapoeder
- 1 tl garam masala kruiden (Jonnie Boer)
- snuf zout
- bakboter om in te bakken
Instructies
Maak de burgers als volgt:
- Kook de aardappels (met schil) in een ketel in circa 20 minuten gaar.
- Giet de aardappels af en spoel ze af met koud water. Je kunt nu de schil van de aardappel trekken.
- Prak met een vork de aardappel fijn. Voeg de uitgelekte kidneybonen toe en prak fijn.
- Voeg alle kruiden en de edelgistvlokken toe aan het aardappel mengsel.
- Prak de cracker (in een vijzel) fijn tot je kruimels hebt.
- Kneed platte rondjes van het mengsel en haal ze door de kruimels (ik maakte er drie burgertjes van).
- Bak de burgers circa 5 minuten op beide kanten in voldoende bakboter of olie. (vanbinnen blijven de burgers zacht)
- Serveer de burgers op een hard volkorenbroodje met wat ijsbergsla. Kies indien je wilt een sausje voor op de burger; ik deed er nog wat chilisaus op.
Eet smakelijk!